Kanta-Häme

Yliannostus ibuprofeiinia ja ämpäreitä lavasteissa

Lasse Sandberg, näyttelijä, Hämeenlinna:
”Paras tapa torjua flunssa on vahva psyyke. Mitään kunnon poppakonsteja en käytä, mutta psyykkisesti saa usein torpattua flunssan. Yleensä heti kun pääsen vapaille, flunssa puskee päälle saman tien. Sen verran turvaudun lääketieteeseen, että otan influenssarokotteen joka vuosi. 
 
Teatterin lavalla on usein aika hirveässä kuosissa olevia ihmisiä. Nuhatipan takia ei lähetetä katsojia kotiin, vaan pikemminkin pää kainalossa painellaan menemään.
 
Karmein kokemukseni on se, kun esitimme Shakespearen Myrskystä tehtyä lastenversiota. Lavan kummallakin puolella oli ämpäreitä, kun olin niin kovassa oksennustaudissa. Aina jos olin viisi minuuttia pois lavalta, menin nukkumaan. Se on tietenkin aika edesvastuutonta, jos menee lavalle tartuttamaan muita, mutta omatunto ei anna jäädä kotiin.” 
 
 
Heidi Kyrö, laulaja, Hämeenlinna
”Sehän on niin, että jos flunssa iskee, niin ei sitä pakoon pääse. Liikun hyvin, syön vitamiineja ja kalaöljykapseleita. Uskon, että parasta flunssantorjuntaa on elää mahdollisimman säännöllistä elämää ja syödä terveellisesti. Oma kikkani ovat hillat. Kulhollinen niitä maistuu vähän väliä.
 
Laulajan täytyy pitää nilkat, kaula ja pää lämpiminä. Eilen kuljin ilman pipoa, ja heti aamulla tunsin sen kurkussani. Samoin käy, jos nilkat pääsevät jäätymään.
 
Jos ei ihan teholla olla, niin lähden kyllä keikalle. 39 asteen kuumeessa jaksaa esiintyä särkylääkkeiden voimalla. Nuha ei estä keikkoja, vaikka vähän sylki lentäisi. Jos eturivissä on kännisiä miehiä, sylkibakteereja lentää eturivistä flunssa-ajan ulkopuolellakin.
 
Yhden keikan lauloin niin, että jokaisen biisin jälkeen jouduin niistämään.
 
Yleensä pitkän työrupeaman keskellä ei sairastu. Eikös se mene niin, että ihminen on parhaimmillaan paineen alla?”

 

Renne Korppila, radiojuontaja, Helsinki:
”Elintapani ovat tärkein apu. En juo lainkaan alkoholia tai polta tupakkaa. Salilla käyn aika paljon, ja silloin vastustuskyky on hetkellisesti alhaalla. Yritän tasapainottaa sitä syömällä vitamiineja ja lisäravinteita. C-, D- ja monivitamiineja menee paljon. Mitään vanhan kansan valkosipulikikkoja en käytä.
 
Kun tuntuu, että flunssa on tulossa päälle, niin nappaan saman tien kourallisen C-vitamiinia ja ibuprofeiinia. Tänä syksynä toistaiseksi ainut flunssani kesti vain kaksi päivää, perjantaista sunnuntaihin.
 
Siinä vaiheessa, jos on kuumetta, jään kotiin. Sikainfluenssa iski aikoinaan täysin yllättäen. Olin töissä ja parissa tunnissa nousi 40 astetta kuumetta. Ihan pikkujuttujen takia en ota sairaslomaa.
 
Kun nilkkani murtui, ja sain kuuden viikon sairasloman, olin töissä viikon päästä. Jos olen flunssassa, ääni ei mene minulta ensimmäisenä. Ääneni menee yleensä vain, jos huudan liikaa keikoilla.”

 

Satu Holm, kirkkoherra, Hattula:
”Koitan pitää jalat aina lämpimänä. Talvikengät pitäisi saada käyttöön ajoissa, jotta flunssa ei iske.
 
Tänä vuonna en onnistunut karkottamaan flunssaa, ja olen jo viidettä viikkoa kipeänä. Kirkkoherran hommista ei kuitenkaan haeta sairaslomaa kovin helposti. Silloin pitää lähettää tuomiokapituliin hakemus, jotta paikalle järjestetään sijainen. Sitä ei viitsi pienempien tautien takia tehdä.
 
Pitäisi aina jäädä lepäämään ajoissa, jotta flunssa ei pääsisi pahaksi. Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset pitää silti saada hoidettua, ja niihin mennään, jos ei ole ihan pää kainalossa. Lapsiperheeseen en menisi mahataudissa, enkä muutenkaan töihin, jos päällä on tarttuva tauti.
 
Varsinaisesti en muista sairastaneeni pahasti kirkollisissa toimituksissa, mutta kerran vihin erään parin yhdellä jalalla seisten. Nivelsiteeni menivät juuri ennen vihkimistilaisuutta, enkä olisi päässyt kävelemään kirkkoon ilman häävieraan apua. Siinä yhdellä jalalla ollessa kyllä huomasi, että vihkitoimitus on viheliäisen pitkä.”

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic