Kanta-Häme Hämeenlinna

Ylijäämävarasto ryhtyy valmistamaan keittiökalusteita Hämeenlinnassa – Se osti Domus Yhtiöiden varaston

Kalusteiden valmistukseen uudet koneet. Keittiökalusteet myydään Domus- ja Villa-merkkisinä.
Jarmo Ylhäinen näyttää, miten CNC-kone työstää varastoon hankituista tarvikkeista kalusteita. Kuva: Pekka Rautiainen
Jarmo Ylhäinen näyttää, miten CNC-kone työstää varastoon hankituista tarvikkeista kalusteita. Kuva: Pekka Rautiainen

Ylijäämävarastona tunnettu Suomen ovimarket ryhtyy valmistamaan Domus- ja Villa-keittiöitä Hämeenlinnan Kantolassa.

Suomen ovimarket on ostanut Domus Yhtiöiden konkurssipesältä Korian tehtaan varaston, lisenssit ja keittiökalusteiden tuotemerkit. Yhtiö on hankkinut materiaalin käsittelyyn nykyaikaisia koneita, joilla työstetään keittiökalusteet valmiiksi asiakkaille.

– Olemme palkanneet viime kuukauden sisällä neljä uutta työntekijää. Meillä on muun muassa kalustepuuseppiä tuotteiden valmistamiseen, kertoo Suomen ovimarketin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Ylhäinen.

14 rekallista tavaraa

Korian tehtaan varastossa oli 14 rekkakuormallista tavaraa. Siihen sisältyy esimerkiksi yli 10 000 neliötä kalusteovia, noin 400 kilometriä erilaisia reunanauhoja ja tuhat neliötä työpöytätasoja.

Hämeenlinnasta ryhdytään myymään keittiökalusteita Domus- ja Villa-tuotemerkeillä. Domusta myydään standardituotteina rakennusalan pienille ja keskisuurille yrityksille. Domukselle on työn alla myös verkkokauppa.

– Ammattirakentajat voivat noutaa vaikka koko talon kalusteet noutovarastosta. Tai ne voivat tilata kalusteet valmiiksi koottuina muutaman työpäivän toimitusajalla vaikka suoraan työmaalle, Ylhäinen selvittää.

Villat räätälöidään

Villa-keittiöt taas räätälöidään yksilöllisesti asiakkaat mittojen mukaisesti kotitalouksille. Ne myydään asiakkaille suoraan Kantolasta.

– Kun tärkeää on saada hinta alhaiseksi, meillä ei ole mahdollisuutta myydä keittiöitä välikäsien kautta, Ylhäinen korostaa.

Ovimarketin keittiökalusteiden liikeidea on valmistaa alhaisilla materiaalin hankintakustannuksilla sekä tehokkaalla logistiikalla ja tuotantoketjulla edullisesti keittiökalusteita.

– Saamme puristettua tuotteen hinnan ja toimitusajan reippaasti alas. Toimitusaika valmiille tuotteille on normaalisti vain 1–3 päivää. Muiden valmistajien toimitusaika on yleensä useita viikkoja.

Suomen ovimarket ei hankkinut lainkaan Korian tehtaan koneita Hämeenlinnaan. Ylhäinen sanoo, että Domus Yhtiöiden yhtenä ongelmana olivat uusimista vaatineet koneet.

– Olemme hankkineet uusia koneita. Emme pysty näillä koneilla suuriin eriin, mutta pystymme tehokkaasti palvelemaan asiakkaittemme pieniä sarjoja.

Hinta ja nopeus

Domus Yhtiöt meni konkurssiin vajaa kaksi vuotta sitten. Suomen ovimarket osti pesältä vain keittiökalusteiden valmistukseen liittyvät tuotemerkit ja lisenssit.

– Ulkomaalaiset keittiökalusteet ovat vallanneet markkinoita Suomesta. Meidän tarkoitus on olla paikallinen toimittaja, jonka tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan paikan päällä Kantolassa.

Keittiökalusteiden valmistusta on siirtynyt ulkomaille, koska useat kansainväliset kauppaketjut ovat ryhtyneet myymään ulkomailla valmistettuja keittiökalusteita. Ylhäinen uskoo, että heidän yrityksensä kilpailuvalttina on hinnan lisäksi paikallisuus. HÄSA

Jauhomyllystä rakennustarvike

Yrittäjä Jarmo Ylhäinen käynnisti Ylijäämävarastona tunnetun yrityksen liiketoiminnan veljensä kanssa 1990-luvulla.

Yrityksen virallinen nimi on Suomen ovimarket, jonka yhtenä aputoiminimenä on Suomen rakennustarvikkeiden ylijäämävarasto.

Jarmo Ylhäisen poika Juha Ylhäinen on yrityksen toimitusjohtaja.

Ylijäämävaraston liikeideana on myydä rakennustarvikkeita, joita se ostaa suurina edullisina erinä.

Yritys on hankkinut useiden suurten konkurssipesien varastoja.

Liiketoiminta siirtyi Kantolan entisen myllyn tiloihin, kun myllyn toiminta lopetettiin vuonna 2001.

Suomen ovimarketin liikevaihto oli runsaat 5,2 miljoonaa euroa viime vuonna.

Yrityksen tulos ennen veroja oli 231 000 euroa.

Päivän lehti

4.8.2020