Kanta-Häme

Ylijännitepiikin sytyttämä tulostin asuntopalon syynä

Viisikerroksisessa talossa lauantai-iltapäivällä Hämeenlinnan keskustassa riehunut uhkaava tulipalo johtui ylijännitepiikistä, joka sytytti palaneessa asunnossa olleen tulostimen tuleen.

– Tietoteknisiä laitteita oli ylijännitepiikin vuoksi rikkoutunut lauantaina talon parissakin asunnossa. Yksi asukas oli jo soittanut sähköpäivystykseen, mutta korjaaja ei ollut vielä ehtinyt paikalle, kertoo Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Sami Hiltunen.

Hiltusen mukaan rakennukseen 400-volttisena tuleva ja ennen käyttöä 230-volttiseksi muuttuva verkkojännite oli jostain syystä päässyt läpi laitteisiin asti 400-volttisena, mikä aiheutti ylijännitepiikin.

– Tulostimen kärähtäminen sytytti tulipalon, ja se levisi siitä muihin rakenteisiin. Syttymissyyn tutkinta jatkuu alkuviikosta, Hiltunen sanoo.

Palanut, suurehko asunto sijaitsee Rauhankadun ja Lukiokadun kulmassa olevan kerrostalon kolmannessa kerroksessa. Asunnon työhuone paloi kokonaan ja muut huoneet kärsivät mittavia savu- ja lämpövahinkoja.

Myös muut talon asunnot kärsivät savuvahingoista. Jälkivahinkojen torjuntaan erikoistunut yritys on asettanut niihin ionisaattoreita poistamaan savuhaittoja.

Muut paitsi palaneen asunnon asukkaat pääsivät palaamaan sunnuntain aikana takaisin koteihinsa. Hiltusen mukaan kymmenkunta asukasta vietti yönsä tilapäismajoituksessa hotellissa.

Talosta evakuoitiin viereiseen kirjastoon lauantaina 18 ihmistä, joista yksi oli hengittänyt savukaasuja, mutta häntä eikä muitakaan tarvinnut käyttää sairaalassa tutkimuksissa.

Palaneen asunnon asukkaat eivät olleet palon syttymishetkellä asunnossaan.

– Asuntopalossa oli ainekset isompaankin onnettomuuteen, sanoi lauantaina vuorossa ollut päivystävä palomestari Antti Virtanen. HÄSA

 

 

Päivän lehti

9.4.2020