Kanta-Häme

Ylikuormitus kerännyt kiukkuista palautetta

Hämeenlinnan kaupungin jäte- ja ympäristöviranomaiset ovat saaneet alkuvuoden aikana valtavan määrän kiukkuista palautetta ylitsepursuavista jätekeräyspisteistä.

Palaute liittyy vuoden alussa voimaan astuneeseen jätelakiuudistuksen tuottajavastuuseen ja sen toimimiseen.

Aiemmin 260 aluekeräyspistettä hallinnoi kuntien omistama jäteyhtiö Kiertokapula oy. Vuodenvaihteessa 70 pistettä siirtyi Rinki oy:n hallintaan ja loput 190 pistettä Paperinkeräys oy:lle.

Ympäristötarkastaja Sirpa Viholainen on vastaanottanut jätekeräyspisteisiin liittyvää kritiikkiä päivittäin. Sitä on tullut lähinnä Hämeenlinnasta ja Hattulasta.

– Yksi kritiikin kohde on Tiiriössä Prisman ja Citymarketin edustalla olevien pisteiden epäsiisteys.

Tuottaja on luvannut tyhjentää ne kahdesti viikossa, mutta esimerkiksi Citymarketin edessä olevan pisteen edessä pahvijätekasa oli viikolla kasvanut metrin kokoiseksi keoksi.

– Kauppapaikkojen jätepisteet pitäisi siivota maanantaisin ja perjantaisin.

Viranomainen on seurannut tilannetta, ja jätelautakunta on puuttumassa asiaan, vastaavaa tilannetta ei ole ennen ollut, Viholainen sanoo.

– Vaikka jätekeräyksen järjestely on hunningolla, ei se silti oikeuta roskaamiseen.

– Eli ei kasata esimerkiksi sitä pahvijätettä keräyspisteen eteen. Toisaalta ymmärrän, etteivät ihmiset lähde viemään keräysjätettä takaisin kotiinkaan.

Viholainen on ollut päivittäin yhteydessä Rinkiin, jonka vastuulla Tiiriön kauppakeskusten pakkausjätepisteet ovat.

– Ensisijainen tavoite on, että vastaava taho tajuaisi tilanteen vakavuuden.

Jos puhuttelu ei tehoa, jätelautakunta voi muistaa pisteistä huolehtivia tahoja myös pakkokeinoilla.

– Yksi keino puuttua peliin voi olla esimerkiksi 10 000 euron uhkasakko, yhteisen jätelautakunnan puheenjohtaja Juha Tuomi muistuttaa.

Tuomen mukaan jätelautakunta ei katso hyvällä, että ensin määrää pudotetaan 260 jätepisteestä sataan, eikä homma toimi siltikään.

– Verkosto vähenee, joten jäljelle jäävät pisteet ylikuormittuvat. Se on selvä juttu, jos ihmiset haluavat kierrättää. Sama juttu ympäri Suomea.

– Ringillä ei toiminta pyöri vielä kuten pitäisi, mutta kyllä tässä saa antaa noottia myös Pirkanmaan ely-keskukselle, joka valvoo valtakunnallisen tuottajavastuun toteutumista

Rinki oy:n Etelä- ja Itä-Suomen aluepäällikkö Jari Koivunen on sysännyt vastuuta keräyksen kattavuudesta myös kunnille, joilla on oikeus täydentävään keräykseen. Hän on myös myöntänyt, että siirtymä olisi voinut sujua paremminkin.

Täydennyspisteiden järjestäminen on kuntien vastuulla, Tuomi sanoo. Lain mukaan jätehuoltokustannukset on katettava jätehuoltomaksuilla. Ongelmana on rahanpuute.

– Yhtenä ehdotuksena siihen on kaavailtu eko-maksua, joka olisi kaikille tasapuolinen.

Jätelautakunta käsittelee asiaa listaesityksenä seuraavassa kokouksessaan, joka pidetään huhtikuussa. Todennäköisesti myös tuottajia kutsutaan mukaan. HÄSA

Oikaisu 8.3.2016

Jätelautakunta ei ole toimivaltainen viranomainen hallintopakkokeinojen käytössä, kuten sunnuntain (6.3.) Hämeen Sanomissa kerrottiin.  Hämeenlinnassa  ympäristö- ja rakennuslautakunta voi määrätä roskaajan tai muun siivoamisvelvollisen siivoamaan roskaantuneen alueen käyttämällä hallintopakkokeinoja.