fbpx
Kanta-Häme Loimaa

Yliopistonlehtori Selim Temiz suljettiin Turkissa yli vuodeksi vankilaan – Nyt suomen kieltä laulamalla opettanut perheenisä on ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi

Turkissa mielivaltaisesti vankilaan suljettu Selim Temiz pakeni vapauduttuaan perheineen Suomeen ja on nyt ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi.
Selim Temiz pitää Turkissa asuvien omaistensa kanssa yhteyttä Whatsappin kautta. Temizin puolison aika kuluu nyt perheen vauvan hoitamisessa. Kuva: Muu
Selim Temiz pitää Turkissa asuvien omaistensa kanssa yhteyttä Whatsappin kautta. Temizin puolison aika kuluu nyt perheen vauvan hoitamisessa. Kuva: Muu

Kuusi vuotta sitten kaikki oli vielä hyvin. Selim Temiz toimi Turkissa yliopiston lehtorina opettaen fysiikkaa ja matematiikkaa. Hänellä oli sairaanhoitajavaimo ja kaksi tytärtä.

Vuonna 2016 perheen elämä muuttui Turkin vallankaappausyrityksen myötä.

– Lääkäreitä, opettajia, lakimiehiä ja monia muita poistettiin työstään ilman selityksiä. Olin yksi heistä ja jouduin vankilaan. Valtio ilmoitti, että näihin ammattiryhmiin kuuluvat ovat terroristeja, Temiz kertoo.

Hän istui vankilassa 380 päivää eli yli vuoden. Vapautumisensa jälkeenkään perhe ei saanut olla rauhassa.

Poliisi ilmestyi kotiin vähän väliä.

– Minulla oli yksityisoppilaita, ja pelkäsin koko ajan. Tilanne ei muuttunut missään vaiheessa hyväksi, joten päätimme lähteä Turkista.

Koulutus houkutteli Suomeen

Matka oli vaikea ja pelottava. Yöt olivat pimeitä ja perhe salakuljettajien armoilla.

Hetken aikaa perhe viipyi Kreikassa, mutta jatkoi matkaa ja pääsi lopulta vuonna 2018 Suomeen.

Temiz oli ottanut selvää asioista ja tiesi, että Suomi on maa, missä koulutus on korkeatasoista.

– Suomessa koulutus on suuri arvo, ja siksi tulimme tänne. Tohtorintutkintoni jäi Turkissa kesken, mutta toivon voivani suorittaa tutkinnon jossakin vaiheessa Suomessa.

“Suomalaisilla on sydän kultaa”

Ensin Selim Temiz asui perheensä kanssa hetken Helsingissä. Sieltä perhe siirrettiin puoleksitoista kuukaudeksi vastaanottokeskukseen Turkuun. Sitä seuraavat seitsemän kuukautta perhe asui vastaanottokeskuksessa Halikossa.

– Silloin meillä ei vielä ollut oleskelulupaa. Haimme vaimoni kanssa Loimaan evankeliseen opistoon opiskelemaan ja onneksi myös pääsimme. Koska meillä on pieniä lapsia, opiskelija-asuntolassa asuminen ei oikein soveltunut meille. Onneksi opiston koulutuspäällikkö Kimmo Vanha-Juhe hankki meille vuokra-asunnon, Temiz hymyilee.

Loimaalla oli monia muitakin turkkilaisia opiskelijoita. Temiz muistelee, miten näiden kanssa suunniteltiin yhteistä juhlapäivän viettoa. Ongelmaksi koitui kuitenkin se, että vastaanottokeskuksen maksama päiväraha oli myöhässä.

Apuun tuli taas opiston henkilökunta.

– Opistolla tiedettiin, että maksu on myöhässä. Työntekijä tuli oma-aloitteisesti tuomaan kirjekuoren, jossa oli rahaa. Hän sanoi, että teillä on juhlapäivä ja ystävät ovat tulossa, joten ota tämä. Yllätyin täysin. Olen ujo kaveri enkä todellakaan olisi pystynyt pyytämään rahaa. Suomalaisilla sydän on kultaa, mutta en koskaan ole halunnut olla taakkana, vaan hyödyksi.

Suomea voi opiskella laulamalla

Ensikosketuksen vapaaehtoistyöhön Suomessa Temiz otti jo Halikon vastaanottokeskuksessa, jossa hän järjesti lapsille voimistelukurssin. Loimaalla hän auttoi muita turkkilaisia Suomen kielen opiskelussa. Hän työskenteli evankelisessa kansanopistossa oppitunneilla tulkkina, mutta ei suostunut ottamaan palkkaa vastaan. Kertunmäen kesäteatterissakin mies ehti olla apuna menneenä kesänä.

– Sitten keksin, että suomen kieltä voisi opiskella laulamalla. Ehdotin asiaa Loimaan Teatterin ohjaajalle Mekku Mutalalle, jonka mielestä idea oli hyvä. Kurssille osallistui 20 turkkilaista. Minun kaltaisiani akateemisia turkkilaisia on täällä paljon. Yritämme kokoontua keskenämme ja kannustaa toisiamme jatkamaan opiskelua Suomessa, Temiz kertoo.

Hän on myös perustanut YouTube-kanavan, jolla hän opettaa oppimaansa muille. Finpolar Kulttuurikeskuksen jäsenenä hän perusti lisäksi Finpolar Academic Network -työryhmän, joka kokoontuu viikoittain opiskelemaan suomea, lukemaan suomenkielisiä kirjoja ja keskustelemaan niistä.

Opiskelee nyt Helsingissä

Temizin tyttäret ovat nyt 8- ja 10-vuotiaita. Perhe on täydentynyt Suomessa myös poikavauvalla.

Elokuussa perhe muutti Loimaalta Espooseen.

Muuton taustalla on se, että Temiz pääsi Helsingin yliopistoon pätevöityäkseen opettamaan suomalaisessa peruskoulussa. Tohtorintutkinnon tutkinnon suorittaminen on edelleen miehen suurin haave. HÄSA

Vuoden vapaaehtoinen

Kansalaisareena palkitsee Vuoden vapaaehtoisen tänä vuonna kahdeksannen kerran.

Hyväksyttäviä ehdotuksia tuli 89, joiden joukosta yleisö äänesti kymmenen kärjen.

Selim Temiz on yksi ehdokkaista.

Lopullisesti Vuoden vapaaehtoisen nimeää valitsijaraati.

Valinta julkistetaan 3. joulukuuta 2021.

Menot