Kanta-Häme

Yliopistosta vaihtoon Thaimaahan

Hämeenlinnalainen Tiina Nieminen, 23, kotiutui muutama päivä sitten viiden kuukauden vaihto-oppilasmatkalta Thaimaan Phuketista.

Hän lähti maailmalle ennemmin kokemusten ja reissaamisen kuin opintojen takia. Suoraan hän ei Phuketissa saamaansa kauppatieteiden ja thai-kielen opetusta pystykään hyödyntämään tulevassa opettajan ammatissaan.

– Matkasta jäi hyvä fiilis. Voisin lähteä uudestaankin, elleivät opinnot sen takia venyisi. Jos joku miettii lähtemistä, sanon että lähde. Itselläni alkoi olla viimeinen mahdollisuus lähteä.

Kunnollista opetusta

Phuketin yliopiston opetuksen tasoa hän sanoo yhtä hyväksi kuin Suomessa, joku voisi pitää sitä parempanakin.

– Luennoilla oli pääosin läsnäolopakko. Lisäksi teimme esseitä ja tentimme opetetut asiat, hän kertoo.

Opetusta oli neljänä päivänä viikossa, pitkät viikonloput voi viettää rannoilla ja matkustellen. Singapore, Kuala Lumpur ja Kambodza olivat paikkoja, joissa hän ehti käydä. Jälkimmäisessä aikaa kului pisimpään opintojen jo päätyttyä ja kotimatkaa odotellessa.

Tiina Nieminen meni opiskelijavaihtoon omatoimisesti Asia Exhange -järjestön kautta.

Asia Enxchange kertoo, että juuri Phuketin yliopisto on Thaimaan 150 yliopiston parhaimmistoa. Parhaillaankin siellä on järjestön kautta kuutisenkymmentä vaihto-oppilasta Euroopasta ja Kiinasta.

Varas iski heti

Aivan ilman vastoinkäymisiä Tiina Niemisen matka ei sujunut, vaikkei mitään vakavaa tapahtunutkaan.

Suomalaisten vaihto-oppilaiden majapaikassa kävi varkaita heti ensimmäisenä iltana ja myöhemmin uudestaan niin, että majoitus oli vaihdettava.

Etukäteen maksetusta kahden kuukauden vuokran suuruisesta takuusummasta saatiin takaisin vain puolet, vaikka asuminen loppui kolmen viikon jälkeen.

– Juoksimme varmaan kaikilla Phuketin poliisiasemilla ja sovittelijoilla ennen kuin rahoja palautettiin. Ensin pyysimme asuntoon turvasysteemejä, mutta niitä ei lupauksista huolimatta tullut, Tiina Nieminen kertoo. Seuraava asunto oli turvallinen.

Ei kohtuuttoman kallista

Idea vaihtoon lähdöstä syntyi muutaman opiskelukaverin kanssa. He järjestivät matkan itse, mutta hyväksyttivät sen Turun yliopistolla. Näin ulkomaisista kursseista saa laskea opintopisteet hyväkseen. Yliopisto myös myönsi lähtijöille apurahan.

Pakollisiin perusmaksuihin kuten lentoihin, vuokraan ja lukukausimaksuun upposi nelisen tonnia. Esimerkiksi syöminen oli niin halpaa, ettei ruokaa kannattanut tehdä kotona, vaan syödä aina ulkona. Turun yliopisto myönsi 1600 euron apurahan jokaiselle lähtijälle.

Opettaminen kiinnostanut lapsesta alkaen

Tiina Nieminen tähtää erityisopettajaksi. Opettaminen on kiinnostanut häntä alakoulusta alkaen.

– Olen viihtynyt aina koulussa ja minulla on ollut mukavia opettajia. Minusta opettajan työllä on tarkoitus ja jokainen päivä on erilainen.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta Tiina Nieminen oli vuoden ajan kouluavustajana kotikylänsä Hauhon Eteläisten koulussa.

– Luokalla oli monta avustettavaa. Joulun aikaan tuli tunne, että onko tämä nyt semmoista, mitä jaksan pitkään. Kevättä kohti varmistui, että on se.

Nykyiseltä opintolinjaltaan hän arvioi valmistuvansa viidessä vuodessa kasvatustieteiden maisteriksi pääaineenaan erityispedagogiikka. Luokanopettajaksi pätevöityminen edellyttää vielä 2-3 vuoden lisäopintoja. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020