fbpx
Kanta-Häme

Ylitalon tilalla on alpakoiden lisäksi nyt myös pikkuisia aaseja töissä

Hattulalaisella Ylitalon tilalla saattaa joutua hieraisemaan silmiään. Alpakoiden, suomenhevosen ja ponien seassa käyskentelee nelijalkaisia, joilla on pitkät korvat ja jotka saattavat kurakelillä käyttää koiran ulkoiluviittoja.

Seuraavaksi pitkäkorvat tulevat tervehtimään. Ne parkkeeraavat ihmisen jalkoihin ja odottavat rapsutusta.

Samba, Lady, Tiffany, Karkki ja pikkuinen Rölli sekä aitauksessa pomppiva Täplä-ori ovat suurin Suomessa asustava miniaasilauma. Sen odotetaan kasvavan yhdellä varsalla taas ensi kesänä.

Täplä on Suomen ainoa astutusori, ja koko maassa on tällä hetkellä vain yhdeksän miniaasia. Niistä kuusi on siis Ylitalon tilalla.

– Kaikki alkoi vuosi sitten juuŕi Täplästä. Se oli aiemmin ollut Alastarossa kotieläinpihalla, jonka toiminta loppui. Omistaja oli saanut myytyä kaikki muut eläimet, mutta miniaasille ei ollut löytynyt ottajaa. Täplä tuli tänne hoitoon ja hyvin äkkiä totesimme, että haluammekin sen meille pysyvästi, Ylitalon emäntä Pirkko Kivikari kertoo.

Isännällä Tuomo Ylitalolla on aiemmin ollut tavallinen aasi, ja siksi miniversioon oli helppo ihastua.

Aika pian varmistui sekin, että Täplälle haluttiin seuraa. Se on aikoinaan tuotu Suomeen Hollannista, ja samasta suunnasta alettiin etsiä myös kavereita, sillä Pohjoismaista ei löytynyt yhtään kasvattajaa.

– Saimme mukaan kimppaan kaksi tuttavaamme, jotka halusivat osallistua hankkeeseen, ja niin meille tuli Hollannista kaksi miniaasia.

Syksyllä lauma kasvoi vielä kolmella miniaasilla, jotka ostettiin Laitilasta. Niistä elokuussa syntynyt Rölli on Täplän ja Laitilassa asustelleen Tiffanyn jälkeläinen.

– Olimme kiinnostuneita ostamaan Röllin, mutta sen omistaja halusi luopua myös kahdesta aikuisesta miniaasistaan, ja nekin päätyivät sitten meille, Pirkko Kivikari kertoo.

Eläimet ovat Ylitalon tilalla töissä, sillä tila tarjoaa eläinavusteista toimintaa monenlaisille asiakkaille, myös erityisryhmille, ja eläimet ovat olennainen osa toimintaa.

– Meillä on monen alan ammattilaisia tiimissämme, ja myös eläimet ovat moniammatillinen tiimi, sanoo tilalla työskentelevä Lotta Korhonen. Hän valmistuu lähiaikoina sosionomiksi ja on aiemmalta koulutukseltaan eläintenhoitaja.

– Jotkut ihmiset pelkäävät normaalikokoisia hevosia, jolloin ponit ja miniaasit voivat olla helpommin lähestyttäviä. Sekä alpakat että aasit soveltuvat hyvin eläinavusteiseen työskentelyyn. Alpakat ovat herkempiä kuin aasit, mutta luonne-eroja on molemmissa, Korhonen selvittää.

Alpakoiden hyvä puoli on se, että ne ovat sisäsiistejä. Siksi ne ovat vierailleet esimerkiksi vanhainkodeissa ja kouluissa.

Pirkko Kivikari kertoo, että miniaasit ovat käteviä myös siinä mielessä, että pelästyessään ne jähmettyvät paikoilleen. Ne eivät säntää pakoon tai potkaise, kuten muut hevoseläimet saattavat säikähtäessään tehdä.

– On aivan väärä käsitys, että aasit olisivat tyhmiä tai jääräpäitä. Ne ovat älykkäitä, rauhallisia ja hyväntahtoisia eläimiä. Ne tuumailevat, ovat varsinaisia downshiftaajia, Kivikari nauraa.

Eläimet pääsevät Ylitalon tallista ulkosalle aina halutessaan. Pirkko Kivikari kertoo, että huonolla säällä miniaasit pysyttelevät mielellään sisällä.

Ylitalon tilalla on ollut eläimiä vuodesta 2007 lähtien, ja vuonna 2010 yhteistyökuvioon tuli mukaan toimintaterapeutti.

Tilalla on kehitetty eläinavusteista terapiaa, ja tämän vuoden alussa perustettiin Voimaa laumasta -tiimi. Siitä pyörittävät Pirkko Kivikari, Lotta Korhonen ja työterveyshoitaja Johanna Seppälä. Lisäksi mukana on joukko eri alojen ammattilaisia.

Tilalla on juuri toteutettu kaksi pilottihanketta Hattulan kunnan kanssa, toisessa oli mukana myös Green Carelab -hanke. Niissä tarjottiin eläinavusteista toimintaa kehitysvammaisille aikuisille ja lastensuojelun piirissä oleville lapsille.

– Molemmissa ryhmissä tulokset olivat todella lupaavia, esimerkiksi lasten vuorovaikutustaidot kehittyivät selvästi. Toivomme, että kokeilut saisivat jatkoa, Kivikari ja Korhonen sanovat. HÄSA

 

Menot