Kanta-Häme

Ylivoimainen mielikuvitus loi marsukissan

Sairiolaisen olohuoneen sohvalla istuu aivan erityinen neljäsluokkalainen.

Syyslomaa isovanhempiensa luona Hämeenlinnassa viettävä Lumia Pesonen piirtää lehtiöön marsukissaa. Se on päähenkilö sarjakuvasadussa Marsukissa nimeltään kala, jolla Pesonen voitti vuoden 2016 Napero-Finlandian.

Kilpailuraadin mukaan Lumia Pesosen satu on omintakeinen ja ylivoimaisen mielikuvituksellinen. 10-vuotiaan luomat henkilöhahmot ovat raadin mielestä riemastuttavia ja hellyttäviä. Tarinassa on absurdia huumoria ja yllätyksiä, ja kuvan ja sanan yhdistäminen toimii raadin mukaan verrattomalla tavalla.

– Halusin piirtää eri paikkoja ja hahmoja, jotta tarina olisi helpompi ymmärtää kuvien kautta. Kuvitus on sadussa yhtä tärkeää kuin sanat ja jännittävät tapahtumat.

Pesonen lähetti kilpailuun myös toisen sadun Skandaali-kissasta, joka syntyi keväällä Espanjan-matkalla. Marsukissa nimeltään kala voitti Napero-Finlandian lisäksi peruskoulujen 3.–4.-luokkien kilpailusarjan.

Marsukissa oli aluksi vain olento, joka ilmestyi paperille Lumia Pesosen kynästä kuin huomaamatta. Sitten hän keksi, että sen isä on marsu ja äiti kissa.

Tarinassa seikkailevan kääpiöhamsterin esikuva on Pesosen lemmikkihamsteri Sumu, jonka piirteitä löytyy myös marsukissasta.

Pesonen kirjoitti ja piirsi jokaisen tarinan 14 sivun ruudun käsin. Sarjakuvasadun tekemiseen meni yli kaksi kuukautta.

Lumia Pesonen on piirtänyt niin kauan kun kynä on pysynyt kädessä. Peruskoulun alkaessa hän innostui kirjoittamisesta, ja nyt tarinoita syntyy paljon. Kun koulussa tuli läksyksi kirjoittaa puolen sivun tarina, Pesonen kirjoitti kolme sivua.

Hän neuvoo kirjoittamisesta haaveilevia suunnittelemaan hahmot, tapahtumapaikat ja tarinan pituuden etukäteen. Muuten mielikuvitukselle pitää antaa tilaa.

– Marsukissan tyyppisessä sadussa ei kannata miettiä, miten tekee, vaan alkaa rohkeasti tehdä. Silloin onnistuu parhaiten, kun ei mieti liikaa.

Yksi Pesosen lempiharrastuksista on lukeminen. Kun Marsukissa syntyi, hän sai inspiraatiota sarjakuvista. Nyt hänen suosikkinsa on Soturikissat-kirjasarja.

Lumia Pesonen asuu Helsingissä, mutta hänen molemmat vanhempansa ovat kotoisin Hämeenlinnasta.

Isä Pekko Pesonen on palkittu elokuva- ja tv-käsikirjoittaja, jonka kynästä ovat syntyneet muun muassa elokuvat Tyttö sinä olet tähti (2005) ja Napapiirin sankarit (2010).

– Minulle on aina luettu paljon satuja. Tarinat kiehtovat silti muutenkin kuin kirjallisessa muodossa. Saan inspiraatiota ympäristöstä, elokuvista ja kuvataiteesta, Lumia Pesonen kertoo.

Nyt hän kirjoittaa jo uutta omaa tarinaa, joka kertoo kissoista. Kissat seikkailevat lähes jokaisessa eläinrakkaan kymmenvuotiaan kertomuksessa.

Isona Lumia Pesonen haluaa olla kirjailija, mitä hän on suunnitellut jo pitkään. Toinen haave olisi olla ulkoministeri.

– Totta kai voi olla samaan aikaan kirjailija ja ministeri! Politiikka kiinnostaa minua tosi paljon, vaikka kirjallisuus on tällä hetkellä enemmän osa elämää.

Voittaja on jo saanut maistaa julkisuutta, kun hän on antanut Napero-Finlandian voiton jälkeen haastatteluja. Lumia Pesonen ehdottaa, että voittajasadun jatko-osan nimi voisi olla Marsukissa julkisuuden poluilla. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic