fbpx
Kanta-Häme

Yllätä juureksilla

Sesongin juurekset ovat parhaimmillaan. Ohutkuorisia punajuuria ei vielä tarvitse kuoria ja porkkanoissakin on edelleen kesän makeutta.

Nyt juureksia kannattaa käyttää monenlaisiin ruokiin. Punajuuri solahtaa pitsan päälle ja maustaa hummuksen.

Paahdetut juurekset tuovat makua salaattiin. Salaatissa kannattaa käyttää omia suosikkijuureksiaan.

PUNAJUURIPITSAN pohja tehdään spelttijauhoihin, joten pohjassakin on mukavan syksyinen maku. Pitsareseptin taikinasta tulee kaksi isohkoa pyöreää pitsapohjaa. Se riittää nälästä riippuen 2–4 syöjälle. Jos siis haluat tehdä kaikki neljä pitsaa, kaksinkertaista pohjan resepti.

Reseptissä on kaksi täytevaihtoehtoa.

TOISESSA POHJA kypsennetään ilman täytteitä ja täytteet levitetään vasta kypsän pohjan päälle. Hauskan vivahteen tähän pitsaan tuo sitruunan kuorella maustettu ranskankerma.

Toisen täytteen juju on parmesaanissa ja vuohenjuustossa.

Viimeisen silauksen lämpimään punajuuripitsaan tuo valkosipulilla ja balsamicolla vahvistettu oliiviöljy.

Punajuuripitsa kahdella tapaa

Pohja
(2 pyöreää pitsaa)
25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
4½ dl spelttijauhoja
Täyte 1
1 prk ranskankermaa
1 sitruunan kuori raastettuna
3 keskikokoista kypsää punajuurta
tuoretta rukolaa
suolaa ja mustapippuria
1–2 rkl balsamicokastiketta
50 g pinjansiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota vähintään 20 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Kauli taikinasta kaksi isohkoa pyöreää pitsapohjaa. Paista pohjia noin 10 minuuttia.

Pohjien kypsyessä raasta sitruunan kuori ja sekoita se ranskankermaan. Viipaloi punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Paahda pinjasiemeniä hetki kuumalla pannulla.

Levitä kypsille pitsapohjille ensin ranskankerma ja punajuuriviipaleet. Revi rukola pitsan pinnalle ja valuta päälle balsamicokastiketta. Ripottele lopuksi pinjansiemenet.

Jauha myllystä pitsan päälle suolaa ja mustapippuria.

Täyte 2

200 g parmesaania
3 keskikokoista kypsää punajuurta
1 pkt (200 g) vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
suolaa rouhittua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1–2 rkl balsamicoa

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy ja suola. Lisää seokseen jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota vähintään 20 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Kauli taikinasta kaksi isohkoa pyöreää pitsapohjaa. Raasta parmesaani ja ripottele se pohjille.

Viipaloi punajuuret ohuiksi siivuiksi. Revi vuohenjuustosta reiluja paloja ja levitä ne pitsoille.

Riivi päälle tuoreen timjamin lehtiä, mausta suolalla ja mustapippurilla.

Purista valkosipulinkynnet oliiviöljyn joukkoon ja lorauta sekaan balsamicoa. Pirskottele pitsojen päälle.

Paista pitsoja 250-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.

Juuressalaatti

3 keskikokoista punajuurta
2–3 porkkanaa
1 palsternakka
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
suolaa
1 dl ohran- tai vehnänjyviä
1 isohko punasipuli
rapeaa salaattia
sinihomejuustoa

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pese ja kuori juurekset tarvittaessa. Pilko ne reiluiksi lohkoiksi ja asettele uunipellille. Jätä punajuurilohkot omaksi ryhmäkseen.

Pirskottele juuresten päälle oliiviöljyä, riivi rosmariininlehdet ja ripottele suola.

Paahda juureksia noin 25 minuuttia.

Kypsennä jyvät ohjeen mukaan. Kuori ja viipaloi sipuli.

Pese ja revi salaatti. Asettele vadille salaatti, sipuliviipaleet, jyvät sekä lämpimät juurekset. Murustele päälle sinihomejuustoa.

Tarjoa heti.

Punajuurihummus

2 keskikokoista punajuurta
100 g kypsiä kikherneitä
3 rkl tahinia
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria

Keitä punajuuret kypsiksi, kuori ja pilko kuutioiksi.

Tee punajuurikuutioista tahnaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Kuori ja puserra valkosipuli punajuuritahnaan.

Lisää öljy ja mausteet sekä sitruunan mehu.

Anna maustua hetki ennen tarjoilua.

Menot