Kanta-Häme

Yllättävän vähän sinilevää

Sinilevätilanne Hämeenlinnan ja Hattulan järvissä on yllättävän hyvä, vaikka sää on ollut lämmin jo kolmatta viikkoa. Sinilevistä varoitetaan vain Hämeenlinnan Tervaniemen uimarannalla Alajärvellä.

Tanja Lindfors valvoi tiistaina poikiensa Niilon ja Joonan uiskentelua Tervaniemen laiturilla. Hellepäivänä rantavedessä oli paljon muitakin uijia. Punainen varoituslappu uimakopin seinässä ei uimareita pelottanut.

Normaalin näköistä vettä

– Meidän piti tulla tänne jo eilen, ja silloin yritin etsiä kaupungin nettisivulta tietoa sinilevästä, kun muistin, että täällä sitä on ollut. En kuitenkaan löytänyt tietoa, Tanja Lindfors sanoi.

Hänestä vesi kuitenkin näytti ihan normaalilta. Levää ei rantavedessä näkynyt.

Sinilevää oli Tervaniemessä runsaasti jo 1. heinäkuuta, vaikkei silloin vielä ollutkaan lämmintä. Kahdella seuraavalla kerralla sinilevää ei havaittu, mutta jälleen viime viikon torstaina syanobakteereita oli runsaasti.

Tilanne vaihtelee nopeasti

– Syanobakteeri on virallinen nimi, vaikka ihmiset tuntevat sinilevä-nimityksen paremmin, sanoo kaupungin ympäristö- ja terveystarkastaja Terhi Laine.

Laine huomauttaa, että sinilevän kukinnat ja massaesiintymät ovat riippuvaisia monista tekijöistä, ja siksi tilanne voi vaihdella nopeasti.

– Varoitus on sen takia, että ihmiset tietäisivät tarkkailla tilannetta. Jos vesi näyttää kirkkaalta ja raikkaalta, uimaan voi mennä. Varoituslappu ei ole uintikielto.

Oma harkinta tarpeen

Laine kehottaakin käyttämään omaa harkintaa. Hän muistuttaa, että erityisesti pienten lasten kanssa pitää olla varovaisia, sillä lapset saavat helposti rantavedestä vettä suuhunsa.

Myös koirille sinileväpitoinen vesi voi olla vaarallista – tosin uimarannoille ei koiria saa viedä muutenkaan.

– Jos levää on silmin havaittavissa, uiminen ei ole suositeltavaa aikuisellekaan, Laine neuvoo.

Hämeenlinnan ja Hattulan uimavesien laatuun voi tutustua kaupungin nettisivuilla. Sinilevätilanteen näkee syanobakteerit-sarakkeesta. Lähes joka uimarannalla sarake näyttää nollatulosta, eli sinilevähavaintoja ei ole.

Matkalammelta puhdas tulos

Ykkönen tarkoittaa, että sinilevää on havaittu vähän. Sellainen tilanne oli kantakaupungin Matkalammella heinäkuun alussa, mutta 14. 7. saatiin nollatulos.

Vähän sinilevää oli myös Hauhonselän Pappilanaron rannassa 2. ja 9. heinäkuuta sekä Lammin Ormajärven Untulan rannassa 17.6., 1. 7. ja 8. 7. Molemmilla rannoilla viimeisimmässä näytteenotossa 14. 7. ei enää havaittu syanobakteeria.

Hämeenlinnassa on viranomaisvalvonnassa 20 uimarannan veden laatu. Näitä rantoja on kantakaupungin lisäksi kaikissa muissa liitoskunnissa paitsi Rengossa.

Lisäksi Hämeenlinnan ympäristötoimi valvoo viiden hattulalaisen uimarannan vesiä. (HäSa)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic