Kanta-Häme

Yllätyskäänne toriparkkiväännössä: puolueet sopivat äänestyksen korvaavasta kyselystä – Lopullinen päätös lykkäytyy

Hämeenlinnan Eläkkeensaajat tukiryhmineen järjestivät perjantai-iltana torilla mielenilmauksen toriparkin rakentamista vastaan. Kuva: Riku Hasari

Toriparkin aikataulu ja siitä äänestäminen saivat perjantaina iltapäivällä taas uuden käänteen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Helena Lehkonen lähetti kaikkien valtuustoryhmänjohtajien kokoontumisen puheenjohtajana tiedotteen, jonka mukaan ryhmien neuvotteluissa ”on päästy laajaan yhteisymmärrykseen” kuntalaiskyselyn järjestämisestä.

Maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa tullaan ehdottamaan, että toriparkista tehdään ”kohdennettu kansalaiskysely”. Siinä on tarkoitus hyödyntää Suomi.fi-tunnistautumista ja kaupungille muutoinkin tulossa olevaa sähköistä lomakejärjestelmää.

Lisäksi kyselyyn voi vastata paperilomakkeilla kaupungin palvelupisteissä tunnistautumisen jälkeen.

Kansanäänestystä ei tule

Ryhmänjohtajien linjaus käytännössä varmistanee, ettei neuvoa-antavaa kansanäänestystä tule. Kansanäänestys on kaupunginvaltuuston maanantaisella esityslistalla.

Tiedotteessa perustellaan kuntalaiskyselyn järjestämistä kansanäänestyksen sijaan sillä, ettei kyselystä koidu tällä tavalla ylimääräisiä kustannuksia. Kansanäänestys maksaisi noin 109 000 euroa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat pitävät tiedotteen mukaan tärkeänä ylipäätään sitä, että kuntalaisia kuullaan ja että paperilomake antaa mahdollisuuden jokaiselle osallistua.

Tällaisella kyselyllä voidaan myös kysyä kuntalaisten mielipidettä laajemmin.

– Kansanäänestyksen ehdottaja toivoi, että olisi osannut asettaa paremmat kysymykset, Lehkonen kirjoittaa tiedotteessa.

Haastattelussa Lehkonen perustelee, että näin voidaan tehdä kysymykset sellaisiksi, että vastauksista on todella hyötyä päätöksentekijöille. Kysymyksiä muotoilevat Lehkosen mukaan valtuustoryhmät yhdessä, kaupunginhallituksen päätettäväksi.

– Ei ole pelkoa siitä, että joku pieni piiri päättää mitä kysymyksiä tehdään.

Lopullinen päätös siirtyy taas

Jos ryhmänjohtajien ehdotus hyväksytään maanantaina valtuustossa, kysely toteutetaan ensi helmikuun loppuun mennessä.

Tuo taas merkitsee, että lopullinen päätöksenteko toriparkista siirtyy taas – joulukuun sijaan asia tulee aikaisintaan maaliskuun valtuustoon.

Käytännössä jonkun täytyy maanantain kaupunginvaltuuston istunnossa tehdä muutosesitys kaupunginhallituksen esitykseen, ja siitä sitten äänestetään.

Tyrmätessään lokakuun lopulla kuntalaisaloitteen neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä kaupunginhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että ennen päätöksentekoa toripakista järjestetään tiedotustilaisuuksien sarja, johon liitetään myös gallupkysely.

Tuon tarkemmin kyselyn luonnetta tai sen ja lopullisen päätöksen aikataulua ei määritelty.

Perussuomalaiset jäävät yksin kansanäänestyksen taakse

Lehkonen ei halunnut haastattelussa kertoa, kuka tai ketkä ryhmien kokouksessa vastusti kansanäänestyksen korvaamista kyselyllä.

Perussuomalaisia ryhmänjohtajien kokouksessa edustanut valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Teppo Turja kertoo, että hänen puolueensa ei aio äänestää ryhmyreiden esityksen puolesta.

– Tiedän, että me häviämme äänestyksen, mutta silti olemme sitä mieltä on parempi mennä kansanäänestyksen kautta, niin kustannustietoisia kuin olemmekin, Turja sanoo.

– Arvioni mukaan, jonka perustan Kimmo Kiljusen eduskunnassa esittämiin koko Suomen lukuihin, Hämeenlinnassa on noin 3 000–4 000 sellaista asukasta, joilla ei ole teknisistä tai taidollisista syistä mahdollisuutta osallistua äänestykseen digitaalisesti.

Toriparkista taas keskustelutilaisuus ensi viikolla

Kaupunginhallitus päätti myös, että ”tiedottamisessa ja viestinnässä on otettava mukaan vertailukaupunkien tiedot, kiinteistönomistajien tahtotila ja kaikki perustiedot P-torin rakentamisesta ja rahoitusmallista”.

Keskiviikkona 13. marraskuuta kaupunki järjestää Raatihuoneen juhlasalissa keskustelutilaisuuden toriparkista eli P-torista.

Tuolloin kaupunki julkistaa myös selvityksen, jonka se on teettänyt konsultilla sellaisista verrokkikaupungeista, joissa toriparkki jo on. Erityisesti kuullaan kokemuksia Lahdesta.

Hämeen Sanomat pyysi selvitystä käyttöönsä, jotta tilaisuuteen osallistujat olisivat julkaistusta jutusta voineet perehtyä asiaan etukäteen. Kaupunki kieltäytyi etukäteisjulkaisusta ja perusteli päätöstä sillä, että kyseessä on valmisteluasiakirja asiassa, joka on vielä kesken.HÄSA

Lue myös: Toriparkkiäänestystä vaatinut Outi Yli-Heikkuri: ”Jos poliitikot miettivät tulevaisuuttaan, pitäisi heidän kuunnella äänestäjien mielipidettä” (30.10.2019)

Lue myös: Kaupunginhallitus: Ei kansanäänestystä toriparkista – Kaupunkilaisten mielipide selvitetään kyselyllä (28.10.2019)

Täsmennetty jutun viimeistä kappaletta kello 16.07.

Uutista täydennetty Helena Lehkosen haastattelulla kello 16.38.

 

Päivän lehti

19.2.2020