Kanta-Häme

Ylös, ulos ja lenkille!

Ellei vapaaehtoisia olisi, eivät kaupungin järjestämässä laitoshoidossa olevat vanhukset juuri pääsisi nauttimaan ulkoilmasta.

Kanta-Hämeenlinnassa vanhusten ulkoilutus on lähinnä Pysäkin vapaaehtoisten varassa. Periaatteessa laitosten oman henkilökunnan pitäisi hoitaa ulkoilut, mutta käytännössä tähän ei useinkaan ole aikaa.

Uusi vanhuspalvelulaki ja laatusuositus edellyttävät, että asukkaille on tarjottava ulkoilumahdollisuus. Määräsuosituksia ei kuitenkaan ole annettu.

Palvelupäällikkö Leena Kemppainen kaupungilta kertoo kaupungin seuraavan ulkoilun toteutumista sekä omissa että yksityisissä hoitoyksiköissä.

– Tavoitteena on, että jokaisen asukkaan hoito- ja palvelusuunnitelmaan on kirjattu hänen ulkoilunsa.  Ulkoilun ja muun viriketoiminnan järjestäminen on hoitopaikan vastuulla. Jokaisessa – sekä kunnallisessa että yksityisessä – hoitopaikassa ulkoilua järjestetään, mutta saattaa olla vaikeaa joskus mieltää ulkoiluksi vaikka parvekkeella oleilu, Kemppainen sanoo.

Henkilökuntaa on ohjeistettu kirjaamaan ylös myös se, että ulkoiluhalukkuutta on kysytty, mutta asukas on kieltäytynyt.

– En tiedä yhtään yksikköä, jossa ulkoilua ei olisi ollenkaan.  Henkilökunnan ajan puute esitetään usein syyksi, mutta jossakin asia on onnistuttu kuitenkin järjestämään hyvin. Joillakin alueilla on vapaaehtoisten löytäminen myös helpompaa.

Vapaaehtoisten määrä vähentynyt

Markku Kettunen on tehnyt vapaaehtoistyötä Pysäkin riveissä jo vuosikaudet. Hän arvioi, että Pysäkillä on tällä hetkellä noin 20–30 aktiivista ulkoiluttajaa.

Tämän lisäksi on joitakin muutaman hengen ryhmiä, jotka käyvät ulkoiluttamassa vanhuksia. Yksi aktiivisimmista on Hämeenlinnan Ladun porukka, joka poikkeaa joka perjantai Voutilakeskuksessa.

Pysäkin vapaaehtoiset liikkuvat käytännössä kantakaupungin alueella. Aktiivisten vapaaehtoisten määrä on kuitenkin Kettusen mukaan viime vuosina pudonnut huomattavasti.

– Se on rankkaa hommaa, siinä tulee hiki!

– Ja onhan se vähän sama kuin pienten lasten kanssa: ensin sanotaan, etten halua, mutta jälkeenpäin kiitellään, että olipas kiva kun käytiin ulkona, Kettunen nauraa.

Kettusella itsellään on noin puolentusinaa liikuntakyvytöntä ulkoilutettavaa, joita hän tapaa viikoittain.

Iltavuoro ulkoiluttaa Lintumäessä

Esperi Caren omistamassa Hoivakoti Lintumäessä ulkoilut pystytään järjestämään oman henkilökunnan voimin. Ulkoilumahdollisuus kuuluu päivittäiseen ohjelmaan.

– Meillä ulkoilutus kuuluu iltavuorolaisten vastuulle. He aloittavat vuoronsa kello 13. Töihin tullaan omissa vaatteissa, ja ulkoilut hoidetaan vuoron aluksi, kertoo yksikön päällikkö Virve Rantala.

34-paikkainen Lintumäki tarjoaa ympärivuorokautista tehostettua palveluasumista ikääntyneille. Rantalan mukaan ulkoilumahdollisuus on olemassa päivittäin, jos kelit sen vain sallivat. Lenkit ovat käytännössä noin puolen tunnin mittaisia kävelyitä hoivakodin lähiympäristössä.

– On tietysti kovin yksilöllistä, että miten ulos halutaan lähteä. Jos asukas haluaa ulkoilla päivittäin, niin meiltä kyllä pääsee. (HäSa)

Menot