Kanta-Häme

"Ymmärrän vanhempien suuttumuksen"

Hattulan kunnanjohtaja Heidi Rämö sanoo ymmärtävänsä Rahkoilan alueen asukkaiden reaktion koulun lakkautussuunnitelmiin. Hän kuitenkin kiistää sen, että asiaa olisi yritetty salata.

– Olen todella pahoillani, jos tästä on syntynyt sellainen käsitys. Tämä asia on edennyt nopeasti, se on totta. Uusi kunnanhallitus antoi ensimmäisessä kokouksessaan 4. helmikuuta toimeksiannon tämän vuoden käyttömenojen karsinnasta ja 7. helmikuuta kunnan ohjausryhmässä keskusteltiin tilanteesta, Rämö kertoo.

Hattulan sivistyslautakunta päätti torstaina äänestyksen jälkeen esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle koulun lakkauttamista kevätlukukauden jälkeen. Aikataulu on yllättänyt monet, sillä aiemmin Hattulassa kaavailtiin, että Rahkoilan ja Hurttalan koulut lakkautetaan siinä vaiheessa, kun niiden tilalle suunniteltu uusi koulu valmistuu.

Rahkoilan nopeampaa lakkauttamista perustellaan kunnan taloudellisella tilanteella ja sillä, että näin halutaan turvata uuden koulun rakentaminen.

Asia kävi ilmi Wilmasta

Erityisesti rahkoilalaisia on suututtanut se, että asia kävi ilmi Wilma-järjestelmästä kouluun ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautuminen alkoi maanantaina 11. helmikuuta, ja tuolloin lasten vanhemmat huomasivat, ettei Rahkoilan koulu ole mukana valinnoissa. Moni tulkitsi tämän yritykseksi salata koko asian valmistelu.

– En allekirjoita tätä näkemystä, sillä uuden koulun rakentaminen ja Rahkoilan ja Hurttalan lakkautus ovat mukana kiinteistöohjelmassa, jonka valtuusto hyväksyi viime kesänä. Asia on ollut tiedossa siitä asti.

Mutta miksi vanhemmille ei kerrottu uudesta aikataulusta ennen kouluun ilmoittautumisten alkua?

– Sitä ei ehditty tehdä, kun ilmoittautuminen alkoi melkein heti, eikä tässä myöskään haluttu kävellä uuden sivistyslautakunnan yli, Rämö sanoo.

Eikö asia ole edennyt väärässä järjestyksessä, kun Rahkoila jätettiin pois kouluvalinnoista jo ennen lautakunnan kokousta?

– Emme halunneet antaa väärää käsitystä, se tuntui epäreilulta. Me katsoimme, että Rahkoilan mukanaolo olisi ollut harhaanjohtavaa, jos samaan aikaan valmistellaan koulun lakkauttamista, Rämö sanoo.

Rahkoilalaisten koulutulokkaiden vanhemmat ovat myös olleet pahoillaan siitä, että useimmalle syksyn ekaluokkalaiselle ehdotetaan lähikouluksi Lepaan koulua jopa riippumatta siitä, onko lapsella sisaruksia muissa lähempänä sijaitsevissa kouluissa.

Rämön mukaan oppilaiden sijoittaminen ratkaistaan vasta sen jälkeen, kun ilmoittautumisaika päättyy 15. maaliskuuta.

– Silloin nähdään kokonaistilanne ja esimerkiksi se, paljonko erityisoppilaita on tulossa. Pyrkimys on, että sisarukset sijoitetaan samaan kouluun. (HäSa)

Päivän lehti

7.4.2020