Kanta-Häme

Ympäristöpalkinto Pirjo Päivärinnalle

Luonnon villituotteita hyödyntävä food designer ja Chef Rotisseur Pirjo Päivärinta palkittiin keskiviikkona torilla Hämeen ympäristöpalkinnolla. Tunnustuksen Raatihuoneen ravintoloitsijalle myönsi maailman ympäristöpäivänä Hämeen Elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus.
 
Tunnustuksesta yllättynyt Päivärinta kannustaa kaikkia laajentamaan ravitsemustottumuksia teollisista juomista ja ruuista luonnontuotteisiin. Aineksia voi löytää vaikka omalta kotipihalta.
 
– Tekeminen on helppoa ja nopeaa. Villikasvien keräys hoituu vaikka lenkin yhteydessä, kunhan muista jokamiehenoikeuden sallimat rajat. Esimerkiksi voikukista, koivunsilmuista ja vaahteranlehdistä saa hyvää ja terveellistä juomaa. 
 
Arvostus nousussa
 
Vuoden hämäläisenä 2009 palkittu Päivärinta kertoo, että lähiruoan arvostus on noussut viime vuosina.
 
– Superfoodeista ja lähiruuasta puhutaan paljon, julkisuus on hyvästä. Ruokatrendit tosin kulkevat sykleissä, ne tulevat ja menevät. Olimme pitkällä Pro Agrian lähiruokaprojektissa jo vuonna 1998, mutta vielä silloin ravintolat eivät olleet valmiita lähiruokaan.
 
Päivärinnan mukaan villiruuan hyödyntäminen vaikka kotitalouksissa on turvallista, kunhan vain tietää mitä luonnosta kerää. 
 
– Erilaiset kirjat ja internet ovat tietoa ja kuvia pullollaan. Hämeessä on tosi hyvä ja monipuolinen tarjonta villikasveista kaloihin.
 
Lapsesta lähtien
 
Ympäristöpalkinnon jakanut Hämeen Ely-keskuksen ylijohtaja Pekka Savolainen kehuu Päivärinnan olevan lähiruokakulttuurin edistäjä, joka hyödyntää luonnon antimia työssään esimerkillisen monipuolisesti. 
 
– Hiilijalanjälki pienenee huomattavasti, kun ruoka valmistetaan luonnonvaroja säästäen, vuodenaikoja silmällä pitäen sekä turhaa ylipakkaamista ja kuljettamista välttäen. Lisäaineiden tarve vähenee, mutta ravintoaineet säilyvät, kun elintarvike siirtyy nopeasti pellolta pöytään. Tämän Pirjo on oivaltanut ensimmäisten joukossa 1970-luvulta lähtien.
 
Päivärinta kertoo olevansa onnekas asuessaan maalla luonnon keskellä.
 
– Olen tottunut liikkumaan metsässä jo lapsesta lähtien.
 
Kunniamaininnat vesiensuojelusta ELY-keskus myönsi hollolalaiselle Risto Kauhalalle ja loppilaiselle Merja Ukkolalle.
 

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic