Kanta-Häme

Ympäristöpalkinto virtasi Vanajavesisäätiölle

Vanajavesisäätiö sai Valkeakoski-päivänä poikkeuksellista kunniaa, kun säätiö palkittiin kaupungin kaikkien aikojen ensimmäisellä ympäristöpalkinnolla.

Ensikertalaisia ovat palkinnonantajien lisäksi myös palkinnonsaajat. Vanajavesisäätiön saama palkinto on myös säätiölle ensimmäinen tunnustus, joka säätiölle on koskaan myönnetty.

Palkinto myönnettiin säätiölle maanantai-iltana Valkeakoskella, ja sen otti vastaan säätiön hallituksen puheenjohtaja Juhani Honka.

– Tämä on paitsi iso kiitos ja kannustus meidän porukallemme, mutta tämä on myös esimerkki muille yhteisöille ja yrityksille. Työ tulee tunnustusten kautta näkyväksi, Honka kuvailee.

Kaupungin esityksestä

Valkeakosken kaupunki päätti tänä vuonna ottaa ensimmäistä kertaa ympäristöpalkinnon mukaan jokavuotisen juhlapäivänsä palkintojen joukkoon.

Ajatus lähti vuonna 2013 tehdystä valtuustoaloitteesta, jossa haluttiin uusi palkinto kannustamaan ihmisiä, yrityksiä ja yhteisöjä ympäristön suojeluun tai luonnonsuojeluun. Aloite vakuutti sekä valtuuston että kaupunginhallituksen, ja ensimmäinen palkinto päästiin myöntämään nyt.

Lokakuun alussa kaupungin virkamiehistä koostunut raati päätti esittää kaupunginhallitukselle, että palkinto myönnettäisiin säätiölle.

– Perusteena oli oikeastaan kaikki se toiminta, jota säätiö on tehnyt eteläpirkanmaalaisille ja kantahämäläisille tärkeän vesistön suojelemiseksi sekä virkistyskäytön parantamiseksi, Valkeakosken kaupunginjohtaja Jukka Varonen sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen (sd.) kuuluu Valkeakosken edustajana Vanajavesisäätiön hallitukseen, joten hän jääväsi itsensä ennen valintaa.

– Meille on tärkeää se, että vesistö pysyy puhtaana, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja Heikkinen (kok.) kertoo.

Yleisten perusteiden lisäksi Vanajavesisäätiö sai palkinnon varsinkin sen työstä Sääksmäen eteläpuolella sijaitsevan Saarikonojan kosteikon patoamisesta, jonka säätiö teetti tänä vuonna yhdessä Pirkanmaan ely-keskuksen kanssa.

Patoamisen tarkoituksena oli hidastaa Saarikonojan virtauksen nopeutta, jotta maa-aines ja ravinteet eivät pääsisi rehevöittämään Saarioisjärveä.

– Toimenpide vähentää järven kuormitusta ja helpottaa sen oloa, Vanajavesisäätiön pyörittämän Vanajavesikeskuksen pääsihteeri Sanni Manninen Johansen kertoo.

Työ ei lopu

Valkeakosken Ympäristöpalkinto on yksi kaupungin juhlapäivänään myöntämistä tunnustuksista. Tärkein huomionosoitus, Valkeakoski-mitali, myönnettiin tänä vuonna Etelä-Hämeen läänineläinlääkärinä sekä entisenä Vasemmistoliiton europarlamentaarikkona toimineelle Inna Ilivitskylle.

Rahalahjoituksia ei palkintoihin kuulu, mutta rahan sijaan työn huomiointi innostaa ainakin Vanajavesikeskuksen henkilöstöä. Lähiaikoina kaavaillaan Kutalanjoen puhdistusta sekä Turengin tienoilla kiemurtelevan Hiidenjoen kunnostusta.

– Palkinnolla on ainakin myönteinen mielialavaikutus! Se antaa lisää tarmoa, Manninen Johansen tiivistää. (HäSa)