Kanta-Häme

Yo-kirjoitusten aikataulu kiristyy – Kaurialan lukion rehtori: “Ei paljon lukioilta kyselty”

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen (oik.) ja yo-kokelaita kirjoitusten kynnyksellä tiistaina.

Ylioppilaskirjoitusten aikataulu kiristyy ensi vuonna.

Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) päätös pitää äidinkielen luku- ja kirjoitustaidon kokeet parin päivän välein herättää närää. Sama koskee myös reaalikokeita.

– Näin ilmoitettiin, ei siinä paljon lukioilta kyselty, Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen toteaa.

Huolena on, että aikataulujen kiristyminen söisi aikaa yo-kokeiden alustavasta arvioinnista. YTL:n pääsihteerin Tiina Tähkän mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Opettajalla on aikaa alustavan arvion tekemiseen 1-2 viikkoa koepäivästä, jos arvosteltavana on vähintään 41 kokelan suoritukset. Tästä periaatteesta ei ole tarkoitus luopua.

Kokeiden palautusajat voidaan myös jaksottaa. Osa lukioista palauttaisi ensin lukutaidon kokeen koesuoritukset, ja osa lukioista ensin kirjoitustaidon  koesuoritukset.

– Jos molempien kokeiden alustava arvostelu sijoittuu ajallisesti päällekkäin, voidaan aikataulussa ottaa aiempaa paremmin huomioon ne lukiot, joilla on hyvin suuri määrä kokelaita opettajaa kohden. Sama koskee lukioita, joilla on jokin poikkeustilanne alustavan arvostelun loppuunsaattamisessa, Tähkä kertoo.

Sekä Iltanen että Parolan lukion rehtori Reijo Järvinen arvioivat, että YTL:n aikataulukiristyksellä on menty tilasäästö edellä.

– Pääkaupunkiseudulla isoissa lukioissa joudutaan käyttämään koulun ulkopuolista tilaa kirjoituksissa, siksi aikataulua tiivistetään.

Plussaa he antavat siitä, että kevään kirjoitusrupeama on aiempaa nopeammin ohi.

 

Iltanen arvioi, että kiivas kirjoitustahti johtaa siihen, että entistä useampi lukiolainen hajauttaa opintonsa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kaikkia aineita ei kirjoiteta samassa ryppäässä, vaan esimerkiksi kolmena eri kertana.

Järvinen arvelee, että tiivis koepaketti aiheuttaa haasteita, ja vain pieni vähemmistö kirjoittaa peräkkäisinä päivinä.

– Asia on saatu kuitenkin tietoon jo hyvissä ajoin, eli tässä on vuosi aikaa valmistautua.

Kirjoitustahdin tiukentumista perustellaan sillä, että uudella valintakoejärjestelmällä halutaan vähentää pääsykokeita ja kaupallisia valmennuskursseja.

 

Ensi vuonna korkeakoulut valitsevat suurimman osan uusista opiskelijoistaan suoraan yo-kokeiden tulosten perusteella, eli myös yo-kokeiden tarkastusaika lyhenee.

YTL puolestaan on sitoutunut luovuttamaan tutkintotulokset korkeakoulujen opiskelijavalintaan viimeistään 15. toukokuuta.

“Lukiokoulutuksen mallimaaksi ei päästä muutosvimmalla, joka väsyttää sekä opiskelijat että opettajat. Sivistys vaatii aikaa syventyä opiskeltaviin asioihin.”, kirjoitti Äidinkielen opettajien liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen mielipiteessään (HS 29.12.2018). HäSa

Lue myös: Palvelimia kaatui yo-kokeissa – Äidinkielen kirjoitukset viivästyivät Kaurialan lukiossa

Muokattu 13.3.2019 kello 16.14:

Jutusta poistettu virheellistä tietoa sisältävä sitaatti, jonka mukaan äidinkielen kirjoitusten tarkastuaika olisi ensi vuonna pari päivää.

Juttuun lisätty YTL:n pääsihteerin kommentit ensi vuoden äidinkielen yo-kokeiden tarkastusaikoihin liittyen.