Kanta-Häme

Yökastelu on yleinen päänvaiva

Oletko ikinä herännyt pissahätään, kun on ollut jo liian myöhäistä?

Jos olet, niin ei hätää. Et ole yksin. Suomessa on arviolta 30 000 hoitoa tarvitsevaa yökastelijaa. Vaivaa voidaan siis pitää yleisenä ja sen selättämiseen on keksitty konsteja.

Joka kymmenes 4–5-vuotias lapsi kastelee säännöllisesti öisin. Noin 10 prosenttia 7-vuotiaista lapsista kastelee sänkynsä öisin säännöllisesti. Vaiva saattaa joskus jatkua jopa teini-ikään.

Kuivaksi oppiminen tapahtuu keskimäärin 2–4 vuoden iässä, mutta monet lapset oppivat hallitsemaan virtsaamistaan vasta paljon myöhemmin.

 

Yökasteluun on useita syitä. Kastelijoilla yöaikaiset virtsamäärät saattavat olla suurempia kuin virtsarakko.

Yökastelu voi johtua myös vähäisestä vasopressiinistä. Kyseessä on antidiureettinen hormoni, joka vähentää virtsaneritystä. Kehityksen myötä yöllinen hormonimäärä lisääntyy ja virtsamäärä pienenee.

 

Yökastelu ei ole sairaus, vaan periytyvä sukuominaisuus. Noin 70 prosentin varmuudella toinen vanhemmista saattaa olla yökastelija. Se on hyvä selvittää myös lapselle.

Yökastelijat eivät usein herää hätäänsä ennen kuin vahinko on tapahtunut. Tutkimusten mukaan kyseessä ei kuitenkaan ole sikeä uni. Nämä lapset nukkuvat usein levottomasti ja heräilevätkin kesken unien.

Viisi vuotta täyttäneillä jatkuva kastelu luokitellaan yökasteluksi, jota voidaan hoitaa muun muassa hälytinhoidolla ja lääkkeillä.

 

Kasteluasiat on syytä selvittää 4–5-vuotiaiden lapsen neuvolatarkastuksessa. Kastelu on yleinen vaiva ja sitä voidaan hoitaa.

Nesterajoitus iltaisin tai vessaan herättäminen yöllä eivät opeta lasta kuivaksi. Vaippaa voi käyttää. Se vähentää perheen työtä eikä hidasta kuivaksi oppimista.

Lapsi ei kastele tahallaan eikä häntä koskaan saa rangaista kastelusta. Tässä iässä on syytä aloittaa myös kastelupäiväkirjan pitäminen. Varsinainen hoito aloitetaan yleensä lapsen ollessa viiden vuoden ikäinen.

 

Ennen hoidon aloitusta on aina syytä tarkastaa lapsen terveydentila ja hoitaa esimerkiksi mahdollinen ummetus, joka voi myös vaikuttaa yökasteluun. Samalla lääkäri tarkistaa, ettei lapsella ole muita virtsaamiseen liittyviä ongelmia, kuten päiväaikainen kastelu.

Yökastelu on vaiva, joka aiheuttaa häpeää, vaikeuttaa sosiaalista elämää ja jopa harrastuksiin liittyviä retkiä. Yökyläily voi olla vaikeaa ja lapsi saattaa joutua kiusatuksi vaivan tähden.

Kyseessä on kuitenkin tavallinen vaiva, josta on hyvä puhua avoimesti ja hakea siihen apua viimeistään kouluiän lähestyessä.

Tänään on kansainvälinen lasten yökastelupäivä. HäSa

Menot