Kanta-Häme

Yöpimennys laajenee ympärivuotiseksi

Investointi uuteen led-tekniikkaan katuvalaistuksessa vaatii uhrauksia eli Hämeenlinnan Valot aikoo laajentaa katuvalojen sammutusta öisin säästösyistä.

Jo viime kesänä katuvalot olivat sammuksissa toukokuun puolivälistä heinäkuun loppuun.

Tälle vuodelle yhtiö kaavailee samanlaista valaistustaukoa. Sen lisäksi kuitenkin suunnitelmissa on myös 4-5 tunnin mittainen valaistustauko ympärivuotisesti muualla kuin taajamien ydinkeskustoissa.

Viime kesänä Hämeenlinnan Valot laskee säästäneensä noin 70 000 euroa sillä, etteivät katuvalot toimineet valoisimpina kesäkuukausina.

Kun pimennys laajennetaan ydinkeskustojen ulkopuolella ympärivuotiseksi, lasketaan syntyvän 150 000 euron säästö sähkölaskuissa.

– Tarkoitus on, että valot olisivat pimeinä muutaman tunnin kaikkein hiljaisimpaan aikaan öisin, tilaajapäällikkö Eija-Liisa Dahlberg kertoo.

Led-remontti madaltaa valaistusverkon kokonaisenergiankulutusta ja kompensoi nousupaineita energiankulutusta vähentävillä tekniikalla.

Led-tekniikkaa on testattu 2016 pilottikohteissa. Samalla tehtiin valinta Hämeenlinnassa käytettävästä tekniikasta.

Hämeenlinnan Valot vaihtaa noin 6 500 vanhaa elohopeahöyryvalaisinta ja natriumvalaisinta uusiin led-valaisimiin ja led-lamppuihin.

Investoinnin arvioitu kustannus vuosille 2017 ja 2018 on yhteensä 1,4 miljoonaa euroa. Investoinnilla saavutetaan noin 70 prosentin energiasäästö.

Yhtiö muistuttaa, että samalla vähennetään ympäristön kuormitusta. Vuosittainen sähkönsäästö led-asennusten jälkeen on 280 000 euroa.

Takaisinmaksuaika energiatehokkuusinvestoinnille on 5 vuotta.

Mikäli kaikki ulkovalaistus olisi toteutettu ledeillä, nykyinen sähköenergian kustannus 900 000 euroa pienenisi yhtiön laskelmien mukaan 300 000-400 000 euroon.

Hämeenlinnan kaupunki omistaa Hämeenlinnan Valot kokonaisuudessaan. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic