Kanta-Häme

Yrittäjä: Iittalan Saviniemen monttuun ajetaan nyt vain leikattua rengasta – Selvitykset myöhässä mutta "työn alla"

Rengasjätteellä maisemoitavan Saviniemen montun ympärillä on riittänyt pulinaa. Kuva heinäkuun alusta. Kuva: Esko Tuovinen
Rengasjätteellä maisemoitavan Saviniemen montun ympärillä on riittänyt pulinaa. Kuva heinäkuun alusta. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Iittalan Saviniemen monttuun ajetaan tällä hetkellä kaupungin asettaman rajoituksen mukaisesti vain leikattua rengasta, kertoo Ykkösmaton yrittäjä Jouni Rautalin.

– Leikkaamme sitä hallilla Lujatiellä. Ehkä kymmenen prosenttia renkaista tulee valmiiksi leikattuna, loput leikkaan itse.

Rautalin kumoaa näin Iittalassa viime aikoina liikkuneen väärinkäsityksen, ettei hän noudattaisi kaupungin määräystä, jonka mukaan monttuun ei saa enää tuoda kokonaisia renkaita.

Rautalinin räjäytysmattoyritys maisemoi Saviniemen vanhaa louhintamonttua käytetyillä renkailla.

Yrittäjä ja Hämeenlinnan kaupunki ovat kiistelleet siitä, salliiko kaupungin vuonna 2018 myöntämä ympäristölupa montun täyttämisen kokonaisilla renkailla vai ei. Ympäristöviranomainen on tehnyt Saviniemen montulle tarkastuskäyntejä ja kielsi kesäkuun alussa kokonaisten renkaiden tuonnin alueelle toistaiseksi.

Näkemyseroja myös tasausaltaasta

Rautalin ja kaupunki ovat olleet eri linjoilla myös pintavesiä johtavan ja suodattavan tasausaltaan rakentamisesta. Rautalinin mielestä tasausaltaan tekeminen olisi tarpeetonta, koska ”koko monttu on allasta”.

– Se louhekerros toimii tasausaltaana. Mutta teen sen ylimääräisen tasausaltaan, jos sille on tarvetta. Sen joutuu louhimaan.

Hän ei ole vielä toimittanut kaupungille selvityksiä tasausaltaan rakentamattomuudesta ja rengasjätteen sisältämien haitallisten aineiden tutkimustuloksista. Selvitysten määräaika oli 14. elokuuta.

Rautalinin mukaan selvitysten viivästyminen johtuu siitä, että tutkimukset ovat vielä kesken.

– Ne ovat työn alla. HÄSA

Lue lisää: Kaupunki linjaa kiistellystä Iittalan rengasmontusta: Alueelle ei saa tuoda kokonaisia renkaita (14.7.)

Lue lisää: Iittalan rengasmonttujupakan outo kierre: Yrittäjän mukaan renkaiden tuonti on taas sallittua, kaupungin mukaan kiellettyä (2.7.)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic