Kanta-Häme

Yrittäjä päivitti itsensä oppisopimuksella

Turenkilainen viestintäkouluttaja Petra Pulkkinen oli pyörittänyt omaa yritystoimintaa jo muutaman vuoden ajan, kun sai soiton Faktia Oy:stä. Pulkkista pyydettiin lähtemään mukaan oppisopimuskoulutukseen – omaan firmaansa.

– Kaikki tehtiin hyvin helpoksi, enkä osannut sanoa ei. Tosin ei ollut mitään tarvettakaan, Pulkkinen nauraa.

Hän suoritti yrittäjän ammattitutkinnon kahdessa vuodessa ja valmistui viime keväänä.

– Jälkeenpäin ajatellen oli juuri oikea aika kouluttautua yrittäjäksi. Tiesin jo omat kipupisteeni ja kehittämistarpeeni.

– Olen pohjimmiltani humanisti. Numerot ja minä ei tulla toimeen, mutta pakko niistä on yrittäjänä olla kiinnostunut, Pulkkinen sanoo.

Mistä mentori?

Pulkkinen ostaa edelleen kirjanpitonsa ulkopuolelta, mutta nyt debet ja kredit ovat käsitteinä hallussa ja raportteja pystyy lukemaan. Koulutus antoi muiltakin osiltaan paljon.

– Eihän koulutus koskaan hukkaan mene muutenkaan. Koin, että pystyin päivittämään osaamiseni ja liiketoimintasuunnitelmani, hän kiittelee.

Moni yrittäjä ei ole koskaan kuullutkaan yrittäjän ammattitutkinnosta saatikka oppisopimusmahdollisuudesta omaan yritykseensä. Koulutuskuntayhtymä Tavastiaan kuuluvan Hämeenlinnan seudun oppisopimustoimiston mukaan usein vaikeinta yrittäjälle on löytää itselleen mentori koulutusta varten sekä aikaa lähijaksoille.

– Esimerkiksi Tampereella on yrittäjäpankki, josta voi hakea itselleen mentoria. Pienillä paikkakunnilla usein ongelmana on löytää mentori samalta alalta, joka ei ole kilpailija, kertoo oppisopimustarkastaja Taru Vierimaa.

Petra Pulkkinen löysi sekä tarvittavan mentorin että joustavasti aikaa yritystoiminnaltaan.

– Mentori löytyi samasta liiketilasta. Tutkinnon olisin voinut suorittaa nopeamminkin, mutta ei minulla ollut tarvetta hötkyillä. Kehitin itseäni, enkä niinkään tavoitellut tutkintotodistusta.

Pulkkisella on selkeä näkemys mentorin roolista.

– Mentorin täytyy mielestäni olla läheltä itseä ja luottamussuhde jo olemassa.

– Mentori on liike-elämän personal trainer, ja omaltani vaadin, että hän tarvittaessa sanoi ankarastikin, jos olin menossa metsään, nainen kuvailee.

Valtion piikkiin

Yrittäjälle oppisopimuskoulutus ei ole kallista. Pikemminkin päinvastoin.

– 58 euron tutkintomaksu, siinä oli kaikki. Omaa työaikaa tietysti kuluu opiskeluun, mutta tehtyä työtä voi hyödyntää omassa yrityksessään, Pulkkinen kehuu.

Mentoriksi ryhtyvä taas saa korvauksen käyttämästään ajastaan oppilaitokselta.

Valtio on panostanut paljon viime vuosina, jotta työpaikoille saataisiin oppisopimusopiskelijoita. Työnantajille maksetaan esimerkiksi korotettua koulutuskorvausta ensimmäiseltä oppisopimusvuodelta 800 euroa kuukaudessa, toiselta vuodelta 500 ja kolmannelta 300. (HäSa)

Menot