Kanta-Häme

Yrittäjähenkisesti omilla kasvoilla maatalouskauppaa

– Asia oli meille heti selvä, kun kauppapaikat tulivat hakuun, sanoo uusi K-maatalouskauppias Jaakko Perttula, 38.

Jaakko ja Satu Perttula, 39, ryhtyvät kesäkuun alusta Hämeenlinnan, Riihimäen ja Nurmijärven toimipaikkojen K-maatalouskauppiaiksi. He ostavat liiketoiminnan Olavi Korpisaari -yhtiöltä.

Olavi Korpisaaren kolme muuta toimipaikkaa siirtyivät Lahden K-maatalouskauppiaalle jo huhtikuun alusta. Kesko ryhtyi helmikuussa etsimään uusia kauppiaita Korpisaaren maatalouskaupalle.

– Yrittäjäksi ryhtyminen on jollakin tasolla aina ollut mielessä. Asiaa ei tarvinnut kovin kauan miettiä, kertoo Satu Perttula.

Jaakko Perttula on ollut Korpisaaren palveluksessa 14 vuotta. Hän on toistakymmentä vuotta ollut Riihimäen ja Hämeenlinnan toimipaikkojen myyntipäällikkö. Yrityksessä hänen vastuullaan oli vilja- ja tuotantotarvikekauppa. Hänellä on K-ryhmän esimies- ja johtamiskoulutus sekä kauppiasvalmennus.

Satu Perttula on työskennellyt Citymarketin pukeutumisesta vastaavana osastopäällikkönä Myyrmäessä ja Klaukkalassa. Hän on myös opiskelut työn ohella johtamista.

Maatalouskauppa sitoo paljon kauppiaan pääomia. Jaakko Perttulan mukaan rahoitukseen tarvittiin yrittäjähenkinen asenne. He saivat takauksen Keskon tytäryhtiöltä Vähittäiskaupan Takaukselta.

– Koko omaisuus on panttina. Se on hyvin sitouttavaa.

Uudet maatalouskauppiaat korostavat yrittäjyyttä. He haluavat tehdä kauppaa maatalouskauppayrittäjinä maatalousyrittäjien kanssa.

– Odotamme, että saamme olla kehittämässä maatalouskauppaa sekä maatalousyrittäjien toimintaa nykyistä kannattavammaksi.

Perttulat uskovat, että heillä on paljon vahvuuksia maatalouskaupassa. Korpisaaren jäljiltä liiketoiminta on hyvässä kunnossa.

– Meidän on pystyttävä tuottamaan lisäarvoa viljelijöille. Heillä on oltava tuntemus, että asioivat maatalouskaupan asiantuntijoiden kanssa.

– Tämä on vahvaa kasvinviljelyaluetta. Meidän on oltava kilpailukykyisiä vilja-, tuotantotarvike- ja konekaupassa.

Suomen maatalouskaupassa toimivat tällä hetkellä suuret, jopa kansainväliset, yritykset.

– Haluamme olla toimija, jolla on kasvot. Markkinaherkkyys ja reagointikyky henkilöityvät meihin.

Jaakko ja Satu Perttulan mielestä heidän toimialueellaan on paljon vahvuuksia, jotka auttavat myös maatalouskauppiasta. K-maatalouden koetila Hauholla on heidän mukaansa suorastaan lottovoitto. Koetilaa ja maatalouskaupan asiakkaiden tiloja viljellään samoissa ilmastossa. Koeviljelyn tulokset ovat suoraan hyödynnettävissä.

– Hyvä yhteistyö paikallisten tavarantoimittajien kanssa on iso asia. Janakkalan Tume-Agri, joka on merkittävä maatalouskoneiden valmistaja, on tärkeä K-maatalouden yhteistyökumppani.

– On etu, että lähellä on tällainen yritys, jonka henkilöstön voi tuntea henkilökohtaisesti.

Maatalous on vaikeuksissa, koska tuotteiden hinnat ovat laskeneet mutta maataloudet kulut kohenneet. Koko Suomen talous on vaikeuksissa. Perttulat suhtautuvat kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Alalla on varma tulevaisuus, koska ihmisten on pakko syödä. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020