Kanta-Häme

Yrittäjäksi jo 16-vuotiaana

Veka ja Titta Liiman sovittelevat yhteen yrittäjän ja lapsiperheen arkea.

Hausjärven vuoden yrittäjänä on palkittu Veka ja Titta Liiman Alukvik oy:stä. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Hausjärven Yrittäjät luovuttivat palkinnon Hausjärven yrittäjäjuhlassa lauantai-iltana.

Alukvik oy on erikoistunut käsityönä tehtäviin konesaumakattoihin. Yritys on rakentanut kattoja vuodesta 1984 alkaen. Veka Liiman osti Alukvikin 10 vuotta sitten ja sulautti oman rakennusliikkeensä sen kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Tällöin Alukvikin toimintaan tuli mukaan saneerausrakentaminen ja uudiskohteiden rakentaminen. Näin on helpompi tasata rakentamisen kausivaihteluita.

Rakentamisessa Alukvik on erikoistunut asumiskustannuksiltaan edullisiin, maalämmöllä lämpiäviin rivitaloihin. Yritys on toteuttanut muun muassa maalämmöllä lämpiävän Hämeen ensimmäisen matalaenergiarivitalon.

Vaikka koneita onkin tullut helpottamaan valmisteluja, on peltikaton teko käsityötä. Työ on säilynyt samanlaisena pari vuosisataa. Harja- ja jiirisaumat, jalkarännit, piippujen pellitykset ja läpiviennit saumataan kaikki katolla perinteisin menetelmin käsityönä.

Veka Liiman tunnustaa, ettei enää muuta osaisi tehdä kuin yrittää. Perspektiiviä asiaan löytyy, sillä hän kertoo olleensa aikoinaan Suomen nuorin yrittäjä ottaessaan vastuulleen Kangasniemen Väri ja Tapetti oy:n 16-vuotiaana. Taustalla oli isän yllättävä kuolema. Parin vuoden kuluttua yritys myytiin, oikea-aikaisesti 1990-laman kynnyksellä. Sen jälkeen meni muutamia vuosia palkkatyössä, kunnes veri veti jälleen yrittäjäksi rakennusalalle.

– Yrittäjällä ei ole samanlaisia päiviä eikä vuosia. Yrittämistä koko ajan. Vaaditaan nopeaa reagointia, Veka Liiman muistuttaa.

– Yrittämisen vapaus on meille sitä, että pystyy itse säätelemään työaikoja lapsiperheen arkeen mukautuen, Titta Liiman sanoo.

Hän hoitaa yrityksen toimistotöitä ja peruskirjanpitoa. Titta toimii myös kiireapulaisena hallilla, joten peltien käsittelyssä käytettävät kantti- ja rivikoneet ovat tulleet tutuiksi. Titta käy lisäksi päivätyössä lastentarhanopettajana.

Liimanien yrityksessä tekemistä leimaa ammattiylpeys. Työntekijät ovat olleet pitkään talossa ja heidät tunnetaan alalla laadukkaasta työnjäljestä.

– Olemme ylpeitä omasta tekemisestämme ja osoituksena ammattitaidostamme annamme toteuttamillemme konesaumakatoille kymmenen vuoden takuun, Veka Liiman sanoo.

Alan kehitystä jarruttaa osaavan työnvoiman puute. Varsinkaan peltitöihin ei ammattitaitoista työvoimaa löydy muuten kuin itse kouluttamalla. Alukvikin kaltaisessa hyvämaineisessa yrityksessä kannuksensa hankkinut työntekijä on työmarkkinoilla kysytty.

Aluvik oy tekee 15 000 neliömetriä konesaumattua peltikattoa vuodessa. Asiakkaat ovat rakennusalan yrityksiä ja kuntia, joiden kouluja ja päiväkoteja katetaan peltikatoilla, sekä yksityisiä saneeraajia ja rakennuttajia.

Hausjärven kuntaa Liimanit kiittelevät yrittäjämyönteisyydestään. Erityisesti kunnanjohtaja Pekka Määttänen saa positiivista palautetta ”huipputyyppinä”.

– Kunnan yrittäjämyönteisyys kantaa tulevaisuuteen, Veka Liiman muistuttaa. HÄSA

Alukvik oy

Yrittäjät: Veka ja Titta Liiman

Perustettu 1984

Työntekijöitä 8

Liikevaihto 1,6 M€ (2017)

Toimiala rakennustoiminta

Toimialue Etelä-Suomi

Hausjärven vuoden yrittäjä 2018

Päivän lehti

8.8.2020