Kanta-Häme

Yrittäjän palkannosto oli oikeuden mielestä liikaa

Rakennusalan yrittäjä tuomittiin törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kirjanpitorikoksesta. Hyvinkään käräjäoikeus julisti tuomionsa tällä viikolla.

Mies oli oikeuden mukaan loppuvuonna 2013 nostanut palkkaa yli 32 900 euroa yrityksestään, vaikka yhtiön toiminta oli jäänyt pieneksi.

Riihimäellä toimineen yrityksen yrittäjä oli ollut kärsimässä vankilatuomiota alkuvuonna 2013.

Hän oli oikeudessa puolustautunut toteamalla, ettei ollut vastuussa yrityksen heikentyneestä maksukyvystä vankeutensa aikana. Oikeus piti hänet vastuullisena, koska yrittäjä ei kyennyt osoittamaan, kenelle hän olisi vankeuden ajaksi myöntänyt yrityksensä tilinkäyttöoikeuden.

Oikeus katsoi, että palkan nostaminen edesauttoi yrityksen joutumista konkurssiin. Lisäksi oikeus katsoi yrittäjän syyllistyneen kirjanpitorikokseen, koska vuosien 2012–2013 kirjanpito oli puutteellista.

Syyttäjä oli vaatinut yrittäjälle myös liiketoimintakieltoa, mutta oikeus kumosi vaatimuksen. Mies tuomittiin puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, mutta oikeus määräsi, että tuomio suoritetaan 160 tunnin yhdyskuntapalvelulla.

Lisäksi yrittäjä velvoitettiin korvaamaan yhtiön velkojille nostamansa palkan verran vahingonkorvausta. Tuomio ei ole lainvoimainen. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic