Kanta-Häme

Yrittäjän uralle ei loppua näy

Nosto ja Asennus Passilan toimitusjohtaja Aulis Passila kertoo kymmenen vuotta sitten ihailleensa sitä, kuinka seitsemänkymppiset autokuskit tekivät töitä rakennustyömailla.

– Ajattelin, että olisihan se hienoa, jos itsekin olisin siinä vaiheessa vielä työkunnossa. Nyt se on minulle ihan arkipäivää, eli täytyy varmaan siirtää tavoitetta myöhemmäksi, nauraa huomenna 70 vuotta täyttävä nosturiyrittäjä.

Hänelle tulee ensi vuonna täyteen 50 vuotta alalla. Alunperin maalla Tyrvännössä kasvanut nuorimies opiskeli karjakoksi, mutta armeijan jälkeen hän päätti vaihtaa alaa. Hän päätyi Forssan kautta Turkuun nosturinkuljettajaksi, ja jäi sille tielle.

Työ vei Passilan Turusta Tampereelle ja Jyväskylään. Siellä hän perusti ensimmäisen oman yrityksensä, Jyväskylän rakentajat, vuotta 1978.

– Se alkoi yhdellä rytinällä ja tavallaan vahingossa. Meitä oli tuttu työporukka, jotka teimme tarjouksen rakennusurakasta ja luulimme saaneemme töitä kolmeksi vuodeksi. Irtisanouduimme kaikki vanhoista töistämme ja hankimme nosturin. Sitten kävi ilmi, ettemme olleetkaan saaneet urakkaa, vaan se oli väärinkäsitys, Passila kertoo.

Töitä onneksi löytyi muualta, mutta kaikilla oli talous tiukoilla pitkään. Vuonna 1987 Passila muutti perheineen takaisin kotiseudulle Hattulaan, ja vuonna 1992 hän perusti nykyisen yrityksensä.

– Se oli pahinta lama-aikaa, mutta siitä selvittiin. Rakennusala on siksi vaikea, että nousukaudella kiivetään ylös aivan salamana, mutta alas tullaan yhtä nopeasti. Jos tekee suuren investoinnin väärään aikaan, mitään ei ole sen jälkeen tehtävissä.

Passilan yrityksessä on mukana oma poika ja kaksi muuta työntekijää. Hän olisi valmis palkkaamaan kolme lisää saman tien, mutta sopivia työntekijöitä ei ole löytynyt.

– Tähän ei ihan ketä vain voi ottaa, kun ajetaan isoja koneita ja työ on tarkkaa. Toisaalta nostureita ohjataan joystickillä, se taitohan on nuorilla hallussa. Mutta moni on käynyt kokeilemassa, eikä hommasta ole tullut mitään, Passila kertoo.

Raskaan työn vastapainoksi Passila on pitänyt huolta kunnostaan ja myös siitä, että ehtii rentoutua. Hän on kuntoillut aina esimerkiksi juoksemalla ja pelaamalla.

– Aikaisemmin reissutöissä hakeuduttiin aina paikallisten sähly-, jääkiekko- tai jääpalloporukoiden mukaan pelaamaan, hän kertoo.

Kuusikymppisenä hän innostui lentopallosta ja ammunnasta. Varsinkin lentopalloharrastusta voi luonnehtia vakavaksi, sillä hän pelaa jopa seitsemän kerta viikossa.

Lisäksi hän on mukana karaokeporukassa, joka kokoontuu laulamaan useamman kerran viikossa. Nosturiyrityksen hallissa Moreenin alueella on karaokelaitteisto, joka on kovassa käytössä.

Lauantaista merkkipäiväänsä Aulis Passila juhlii näyttävästi harrastustensa parissa.

– Haluan osoittaa, mitä kaikkea seitsemänkymppisenä voi tehdä, kun pitää itsensä kunnossa. Liikunta on kaiken a ja o, ja minun mielestäni kuntien ja valtion koulurakennusten pitäisi olla vapaasti kaikkien käytettävissä liikuntatiloina. Se raha tulisi nopeasti takaisin, kun ihmiset pysyisivät terveempänä, Passila sanoo. HÄSA

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic