Kanta-Häme

Yrittäjästä virkamieheksi

Jukka Vahilalla on vasta noin viikon mittainen kokemus uudesta työstään Janakkalan teknisenä johtajana. Hän sanoo, että kunnalla on positiivinen imago.

– Mutta totta kai olen jo törmännyt siihen, että kovissa kustannuspaineissa ollaan – niinhän ollaan kaikkialla muuallakin.

Säästöohjelma välttämätön

Toissa vuodelta peräisin oleva kunnan talouden tasapainottamisohjelma on jo tuttu asia Vahilalle.

– Se on välttämätön ja pitää toteuttaa, hän sanoo.

Vahila huomauttaa kuitenkin, että varovaisuutta ja tarkkuutta vaaditaan.

– Ettei euron säästöllä saada aikaan kahden euron vahinkoa.

Vahila sanoo myös, ettei kunnissa voi säästää ihan miten tahansa. Lakisääteisissä tehtävissä toiminnan laajuuden ja tason pitää olla tietynlainen.

Kun säästöjä ja tehokkuutta etsitään, moni pitää ulkoistamista ja kilpailuttamista varteenotettavana vaihtoehtona.

– Ulkoistaminen ei ole kuitenkaan yksiselitteinen ratkaisu. Turha kuvitella, että sen avulla saataisiin aina edullisin ratkaisu kunnalle. Nämä asiat pitää aina ratkaista tapauskohtaisesti.

– Kuntaan tarvitaan valistuneita ostajia, jotka kilpailuttavat ja jotka pitävät huolta kuntalaisten rahoista. Ilman kunnan omaa asiantuntijaorganisaatiota tämä ei onnistu.

Julkinen rahoitus ei aina riitä

Janakkalaan on kesällä valmistumassa uusi vanhusten palvelutalo, jonka rakentaa yksityinen yritys. Vahila sanoo, että tällainen rakennuttamiskuvio on nykyään melko yleinen ja johtuu taloussyistä.

– Julkista rahoitusta ei vain riitä kaikkiin hankkeisiin.

Vahila on nyt vasta ensimmäistä kertaa kunnallisissa töissä. Koko tähänastisen uransa hän on ollut yksityisellä puolella. Viimeiset yksitoista vuotta hän on pyörittänyt omaa yritystään, joka rakennuttajakonsulttitoimisto.

– Rakennuttajakonsultti toteuttaa kuntien ja yhtiöiden rakennuksia ja isoja remontteja avaimet käteen -periaatteella, Vahila selvittää.

Nyt hän on panemassa yritystään hyllylle. Hän on sopinut työnantajansa kanssa, että hän voi tänä keväänä pitää sen takia muutaman palkattoman vapaapäivän.

– Yritykseni toimii muualla kuin tällä seudulla, joten mitään ristiriitaa toiminnan ei pitäisi aiheuttaa.

Kokemusta hyödyntämään

Nykyinen talouden lama ei ole ollut yrityspuolella helppoa aikaa, mutta Vahila kieltää, että hän olisi sen takia hakeutunut kunnalliselle puolelle.

– Ei täälläkään helppoa ole. Nyt on samat ongelmat yksityisellä ja julkisella puolella.

Hän sanoo hakeneensa Janakkalan virkaa sen takia, että tehtävä on hänen mielestään laaja ja mielenkiintoinen.

– Toivon, että sillä kokemuksella, jota minulla on, pystyn tässä tehtävässä toteuttamaan itseäni.

Sisäilmaongelmat tuntuvat olevan akuutti asia erittäin monessa kunnassa. Janakkalakaan ei ole niiltä välttynyt, vaikkei olekaan pahimpia kuntia tässä asiassa.

Vahila sanoo, että ongelmia on tullut esiin senkin takia, että niihin on kiinnostusta ja kohteita on alettu tutkia tarkemmin kuin aiemmin.

– Tosin massahysteriastakin on osin kysymys.

Rakennuksia käytetään väärin

Monesti ongelmat liittyvät Vahilan mielestä rakennusten rakennusfysikaaliseen toimintaan. Rakennuksia myös käytetään väärin.

– Esimerkiksi koulujen ilmastoinnit on usein säädetty vain päiväkäyttöä ajatellen. Ei ole otettu huomioon, että liikuntasaleja käytetään usein myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Tämä on niitä asioita, jossa on saavutettu ensin vähän säästöä, mutta loppujen lopuksi isot vahingot.

Vahila sanoo, että Janakkalan koulut tulee inventoida, jotta ongelmakohdat saadaan tietoon. (HäSa)