Kanta-Häme

Yrittäjät esittävät klinikkaa hankintojen paloitteluun

Yritysvaikutusten arviointi olisi Hämeen yrittäjien toiminnanjohtajan Kalevi Laurosen mukaan yksi keino, jolla kunnallinen päätöksenteko voi ottaa huomioon yrittäjät.

– Samaan tapaan kuin joidenkin päätösten ympäristövaikutukset arvioidaan. Suurissa strategisissa päätöksissä, linjauksissa ja suunnitelmissa voitaisiin arvioida myös niiden vaikutukset paikallisten yritysten ja yrittäjien asemaan.

Kaupunki ja Hämeenlinnan yrittäjät järjestivät torstaisen Yrittäjän päivän päätteeksi yhteisen iltakoulun kaupunginvaltuustolle.

Hankinnat palasiksi

Esille nousi erityisesti paikallisten yritysten mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin. Usein hankinnat ovat niin suuria kokonaisuuksia, että paikallisten yritysten rahkeet eivät riitä tarjousten tekoon.

Tähän yrittäjäjärjestö tarjoaa lääkkeeksi yritysklinikoita.

– Se voisi olla ihan vakiintunut käytäntö. Siinä vaiheessa, kun tilaaja ryhtyy valmistelemaan hankintaa ja tarjouspyyntöä, voitaisiin kutsua koolle tällainen klinikka, jossa olisi myös paikallisten yritysten edustus.

Ajatuksena on se, että tässä vaiheessa tulisi pohtia, voiko hankintalain puitteissa mahdollista esimerkiksi pilkkoa hankintaa niin, että paikallistenkin yritysten on mahdollista tehdä tarjouksia.

– Ne ovat pk-yrityksiä, joiden rahkeet eivät riitä kilpailemaan isoista hankinnoista, jos niitä ei voi jakaa pienempiin osiin.

Hankintaklinikan yhteydessä olisi mahdollista miettiä, onko esimerkiksi joitain palveluja mahdollista hankkia palvelusetelillä tai muulla tavoin vaihtoehtona kilpailuttamiselle.

Klinikoiden kokoonpano vaihtelisi hankinnan mukaan, mutta tilaajan ja yrittäjien edustajien lisäksi mukana olisi myös Kunta Pro, jolla on hankintojen tekninen asiantuntemus.

Yhteinen sitoumus

Hämeenlinnan kaupunki ja yrittäjät tekevät jo paljon yhteistyötä muun muassa elinkeinopoliittisessa neuvottelukunnassa. Valtuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) muistuttaa, että useita yhteisiä tavoitteita on jo kirjattu valtuustosopimukseen ja kaupunkistrategiaan.

Laurosen mukaan yhteistyötä helpottaa se, että Hämeenlinna on sopivan kokoinen kaupunki. Ihmiset tuntevat toisensa. Valtuustossakin istuu 16 yrittäjää.

Hämeenlinnassa allekirjoitetaan yhteinen sitoumus, jossa päättäjät ja yrittäjät sitoutuvat kehittämään yhdessä kuntaa ja yritysten toimintamahdollisuuksia.

Sellainen on allekirjoitettu monilla muillakin paikkakunnilla, mm. Janakkalassa. (HäSa)