Kanta-Häme

Yrittäjät huolissaan, jos pyöräilykaista syö Sibeliuksenkadulta parkkipaikkoja

Kaupunkirakennelautakunta päätti viime viikon tiistaisessa kokouksessaan viedä eteenpäin suunnitelmaa, jossa Sibeliuksenkadun molemmin puolin rakennetaan pyörätie.

Lautakunta hyväksyi uuden yleissuunnitelman edistämisen äänin 6–5. Sibeliuksenkadun yrittäjiä päätös huolettaa, sillä he pelkäävät asiakasvirtojen tyrehtyvän, jos parkkipaikat raivataan pois kadun varresta.

Yksi huolestuneista on Tori-Optiikan yrittäjä Elina Wäyrynen, jonka mukaan liikkeen asiakkaista suurin osa saapuu paikalle autolla.

– Hyvin harva saapuu meille polkupyörällä. Myöskään Pihlajalinnan ja Terveystalon asiakkaat eivät juuri tule polkupyörällä palveluita hakemaan. Mielestäni parkkipaikat ovat elintärkeitä, Wäyrynen sanoo.

Hämeenlinnan alueella on yli kymmenen optikkoliikettä. Wäyrynen uskoo, että jos asiakkaat eivät pääse paikalle autolla, he valitsevat todennäköisemmin toisen optikon.

 

Kadunvarren liikkeiden asiakasvirta sekä rahtiliikenne hoidetaan Sibeliuksenkadulta. Hämeenlinnan Yrittäjien puheenjohtaja Annemari Kuvaja ihmettelee kuinka ne hoidetaan jatkossa, jos pyörätie vie parkkipaikat.

Kuvajan mukaan yrittäjiä ei ole otettu riittävästi huomioon liikennejärjestelyjen suunnittelussa.

– Mielestäni yrittäjien kanta olisi pitänyt ottaa huomioon aikaisemmin. Aiomme ottaa yhteyttä kaupunkirakennelautakuntaan mahdollisimman nopeasti, Kuvaja sanoo.

Hänen mukaansa aikataulu, jolla pyöräteitä on lähdetty suunnittelemaan, on ollut liian kiireinen mittasuhteisiin nähden.

– Sibeliuksenkadun liikennesuunnittelussa olisi voitu edetä esimerkiksi vuoden konseptilla ja ottaa huomioon kaikki näkökannat, Kuvaja sanoo.

Kuvajan mukaan Hämeenlinnan Yrittäjät ovat mielellään mukana pyöräilymahdollisuuksien suunnittelussa, mutta kannattavat ennemmin kaksisuuntaista pyöräilyä, jolloin tilaa jäisi enemmän myös muille tienkäyttäjille.

 

Kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) kertoo, että kaupunginvaltuusto on jo vuonna 2014 maininnut päätöksessään, että Sibeliuksenkadun ja Kasarmikadun parkkipaikkoja tullaan vähentämään tulevaisuudessa.

– Tämä on ollut aikataulullisesti neljän vuoden prosessi. Ketään ei ole jätetty sivuun ja päätöksiä ei ole tehty pimitettynä, Vesala sanoo.

Vesalan mukaan tämän vuoden tammikuussa järjestettyyn paneeliin kutsuttiin kaikki pyöräilyn suunnittelusta kiinnostuneet, myös paikalliset yrittäjät.

– Paikalla oli noin 30 pyöräilystä kiinnostunutta hämeenlinnalaista. Ikävä kyllä ne jotka ovat nyt pahastuneet päätöksestä, eivät olleet paikalla, Vesala sanoo.

Seuraavaksi pyöräilyn suunnittelu etenee esisuunnitteluvaiheesta varsinaiseen suunnitteluun, eli mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

Vesalan mukaan yleissuunnitteluvaiheessa olevia hankkeita ei ole yleensä tuotu käsittelyyn, mutta nyt näin päätettiin tehdä, jotta keskustelu saadaan varmasti avattua.

Hämeen Sanomien 7.6. julkaistussa jutussa ylikomisario Jouni Takalan mukaan suunnitelmaa ei oltu käsitelty lainkaan liikenneturvallisuustyöryhmässä.

Vesalan mukaan lausunnot poliisilta kysytään yleensä vasta varsinaisessa suunnittelussa.

Yksisuuntaisessa mallissa pyöräliikenne kulkee yksisuuntaisia pyöräteitä kadun molemmin puolin. Kaksisuuntaisessa käytetään vain yhtä kadunpuolta. Vesalan mukaan kaksisuuntaisella mallilla olisi säästetty 11 parkkipaikkaa enemmän kuin suunnitellulla yksisuuntaisella.

– Mielestäni yhdentoista paikan pelastus ei vie maata merelle. En allekirjoita myöskään ajatusta, jonka mukaan autoilijat olisivat ainoita keskustan elävöittäjiä, Vesala toteaa.

Pyörätien hinnaksi on arvioitu noin kaksi miljoonaa euroa. HÄSA

Oikaisu 19.6. kello 13:00. Jutussa kerrottiin, että yksisuuntaisella pyörätiemallilla tarkoitetaan Sibeliuksenkadun ja Kasarmikadun liikennöintisuunnan mukaan kulkevia pyöräteitä. Yksisuuntaisella mallilla tarkoitetaan yksisuuntaisia pyöräteitä kadun molemmin puolin. Kaksisuuntaisuus tarkoittaa, että pyöräilyssä käytetään vain yhtä kadunpuolta.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic