Kanta-Häme

Yrittäjät ja kunta eivät vielä heitä kirvestä kaivoon

– Olihan se yllätys, kun kyltti ilmestyi viime viikolla tien varteen, sanoo Katinalan lihakaupan yrittäjä Tero Vihervaara.

Vihervaara puhuu Tampereentiellä olevasta keltaisesta kyltistä, joka kertoo siltatöiden alkavan 8.12. Yleisen käsityksen mukaan Kettumäen ylikulkusilta Pälkäneentiellä olisi suljettu vasta 2. tammikuuta.

– Ei voi pitää kovin hyvänä hallintomenettelynä sitä, että tietoa saadaan vasta, kun tienvarsikylttejä pystytetään ja kun itse tiedon perään kysellään, sanoo Hattulan tekninen johtaja Janne Teeriaho.

Kettumäen ylikulkusillan uusiminen on ollut tiedossa pitkään. Uudenmaan ely-keskuksen projektipäällikkö Terhi Siltasen mukaan väärinkäsitys töiden alkamisajankohdasta saattaa johtua siitä, että urakkasopimuksessa mainitaan 2. tammikuuta päivänä, jolloin urakointi on viimeistään aloitettava, jotta silta valmistuu elo-syyskuussa 2015.

Siltanen ei halua kommentoida ely-keskuksen tiedottamisen tehokkuutta, sillä hän työskentelee tällä hetkellä varsinaisen projektipäällikön sijaisena.

– Tämä ei ole puolustus, mutta en ole ollut urakan valmistelussa mukana, joten en voi tässä asemassa lähteä arvioimaan tiedotuksen laatua, sanoo Siltanen.

Pääradan ehdoilla

Katinalan yrittäjät ja Hattulan kunta näkevät uudet liikennejärjestelyt riskinä joulumyynnille. Teeriaho kertoo pommittaneensa sähköposteilla ely-keskusta ylijohtajaa myöten, jotta siltaremontin aikataulua saataisiin myöhennettyä.

– Emme heitä kirvestä kaivoon. On tässä vielä viikko aikaa, vaikka homma näyttääkin etenevän kuin juna, sanoo Teeriaho.

Teknisen johtajan vertauskuva on osuva ja Siltasen vastaus yksiselitteinen.

– Siellä työskennellään vilkkaasti liikennöidyn pääradan päällä. Niin sanotut työraot täytyy tilata etukäteen. Tässä vaiheessa ratapuolen järjestelyjä ei voi enää muuttaa.

Läpiajoliikenne vähenee, samoin myynti

Lihakauppias Vihervaara luottaa siihen, että asiakkaat hakevat häneltä joulukinkkunsa olivat lähitienoiden liikennejärjestelyt millaiset tahansa. Hän kuitenkin uskoo, että siltaremontin negatiiviset vaikutukset näkyvät selkeästi kesäkuukausina, jolloin mökkiläisten läpiajoliikenne Pälkäneentiellä vähenee.

Myös KH Puutarhakeskuksen yrittäjä Markus Lattunen sanoo, ettei aikaisemmin saatu tieto siltaremontin todellisesta ajankohdasta olisi vaikuttanut yrityksen jouluvalmisteluihin. Nyt töihin joutuu mainostoimisto.

– Joulusesonkiin tulee lentävä lähtö, kun asiakkaille pitää saada nopeasti tietoa siitä, että Kirstulan sillan kautta meille pääsee, kertoo Lattunen.

Lahjakauppa Hopeajalosteen Kimmo Mikkola aikoo sulkea yrityksensä ovet väliaikaisesti tammikuun alussa.

– En nähnyt muuta vaihtoehtoa. Meidän liikevaihdosta 30 prosenttia tulee joulumyynnistä. Jos tämä tieto olisi tullut kuukausi sitten, olisimme suunnitelleet sesongin toisin.

– Olen varmaan yhteydessä lakimiehiin ja yrittäjäliittoon. Ei ely-keskus voi kohdella yrittäjiä näin, sanoo Mikkola. (HäSa)