Kanta-Häme

Yrittäjät nihkeitä kotikunnalle

Hämeenlinnan seudun yrittäjät antavat erittäin huonon arvosanan kotikuntansa elinkeinopolitiikasta. Kantahämäläiset yrittäjät ovat pääsääntöisesti suhtautuneet muuta maata nihkeämmin julkiseen hallintoon, mutta Hämeenlinnan seudulla suhde on nyt jäätävä.

Pienet ja keskisuuret yrittäjät antavat kotikuntansa elinkeinopolitiikan arvosanaksi -28 Hämeenlinnan seudulla, kun koko maakunnassa barometrin lukema on -22. Koko maassa ylletään lukuun -16.

– Täällä käydään keskustelua rakenteista. Se ei liity varsinaiseen palveluun ja heikentää tuloksia, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka arvioi.

Rakenteellisia asioita ovat muun muassa elinkeinoyhteistyö ja kuntarajat. Haukka muistuttaa, että rakenteelliset muutokset voivat olla myös mahdollisuus.

Miten hoituu…perustehtävä?

Hämeenlinnan seudun yrittäjien nihkeä suhtautumista kotikuntaansa korostaa, että Forssan seudulla yrittäjät antavat arvostusta kunnalliselle toiminnalle. Forssan seudun elinkeinoilmasto on valtakunnallisella tasolla, vaikka alue kampailee suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.

– Hankkeita on ollut paljon, mutta onko perustehtävä jäänyt taka-alalle, Haukka sanoo Hämeenlinnan seudusta.

Toimitusjohtaja Haukan mukaan Forssan seudulla toimitaan eri maailmassa kuin Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla. Forssassa tiukkuus yhdistää.

– Kun Forssan seudulla puhutaan, kaikkien viiden kunnan edustajat ovat paikalla. Yhteistyökulttuuri on toisella tasolla kuin muualla maakunnassa.

Finnveran apulaisaluejohtajan Anneli Sopin mielestä Forssan seudun aktiivisella yhteistyöllä on vaikutusta myös yritysrahoitukseen. Finnvera rahoittaa kappalemääräisesti enemmän yrityksiä Forssan seudulla kuin Hämeenlinnan seudulla. Forssan asukasluku on noin neljäsosa Hämeenlinnasta.

– Forssan seudun kunnat ovat tehneet itsensä tykö yrityksiin. Kuntia on helppo lähestyä. Sillä on vaikutusta.

Hämeenlinnan seutu jää reilusti jälkeen myös Riihimäen-Hyvinkään alueesta. Riihimäen seutua ja Hyvinkäätä käsitellään omana alueenaan, sillä alueen kunnilla on yhteinen elinkeinoyhtiö.

– Oma kokemukseni on, että Forssan ja Riihimäen seuduilla yrityspalvelut tukeutuvat enemmän verkkoon kuin Hämeenlinnan seudulla, Haukka kertoo.

Yhteydet ja…tilat kunnossa

Hämäläisyritykset antavat elinkeinoilmastosta lähes kaikilta kohteilta hieman huonomman arvosanan kuin Suomen yritykset keskimäärin. Liikenneyhteydet ja tilojen saatavuus ovat muuta maata paremmalla tolalla.

Yhteistyö yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa arvioidaan kuitenkin kerta kaikkiaan kelvottomaksi. Kun muualla Suomessa annetaan myönteisiä arvioita, Kanta-Hämeessä yhteistyöluku on -24.

– Asia on tiedostettu Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa ja yhteistyötä pyritään kehittämään, Haukka ilmoittaa.

Tiistaina julkistettiin Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämä pk-yritysbarometri. Siihen vastasi koko maassa yli 5 000 ja Kanta-Hämeessä 204 pienen ja keskisuuren yrityksen yrittäjää. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020