Kanta-Häme Hämeenlinna

Yrittäjät taistelevat pitääkseen ravintolansa hengissä – Lisävelkaa ei pidetä ratkaisuna

Myllytuvan yrittäja Vesa-Pekka Tauru joutui lomauttamaan työntekijänsä. Hän ryhtyy myymään takeaway-annoksia.
- Järjetön idea, että valtiolta pitäisi lainata rahaa maksaakseen valtiolle veroja, sanoo Myllytuvan yrittäjä Vesa-Pekka Tauru.

– Tarkoitus on pitää yritys hengissä, sanoo Lounasravintola Myllytuvan yrittäjä Vesa-Pekka Tauru.

Myllytuvan asiakkaiden määrä alkoi pudota viime viikolla. Tauru joutui lomauttamaan työntekijänsä. Keskiviikkona hän pyöritti yksin ravintolaansa Hämeenlinnan Kantolassa.

Hallituksen linjaus sulkee myös lounasravintolat, joiden asiakkaat eivät ole yhden yrityksen tai laitoksen henkilöstöä.

– Yhden yrityksen henkilöstö ei riitä tällaiselle lounasravintolalle. Meillä on käynyt asiakkaita ympäri Hämeenlinnaa – ja jopa kauempaa, Tauru sanoo.

Lounasravintolat ovat alhaisen katteen ja suuren volyymin liiketoimintaa. Tauru kertoo, että hän on kaiken aikaa pyrkinyt kasvattamaan määriä korvatakseen sillä laskevaa katetta.

– Nyt on sitten leikattu rajusti asiakkaiden määrää.

Ei työttömyyskorvausta, eikä velkaa

Tauru ei aio vaipua synkkyyteen eikä siirtyä työttömyyskorvaukselle. Hän aloittaa lounaiden ulosmyynnin.

– Ensi viikolla meille tulevat takeaway-pakkaukset. Asiakkaat saavat ottaa niihin pöydästä itse ruuat.

– Todennäköisesti asiakkaiden määrä kuitenkin yhä putoaa. Takeaway laskee myös katetta.

Vaikeuksiin joutuneita yrittäjiä pyritään tukemaan tarjoamalla heille lainoja.

– Järjetön idea, että valtiolta pitäisi lainata rahaa maksaakseen valtiolle veroja, ja sitten maksaa tätä velkaa takaisin.

Ratkaisuja, ei velkaa

– Aikamoinen shokki, ei tällaiseen oikein voinut varautua. Yritämme nyt vain selviytyä kriisin yli, sanoo ravintoloitsija Karoliina Mäki-Kuutti.

Hallituksen päätös ei ollut Mäki-Kuuttien yritykselle enää iso ratkaisu, sillä ravintoloiden toiminta on jo pikkuhiljaa ajettu alas.

– Selviytyminen? Voisin vastata siihen, jos olisi kristallipallo.

Mäki-Kuutti toivoo, että hallitus tulee yrittäjiä vastaan konkreettisin ja suorin toimin sekä auttaa turvaamaan yritysten selviytymisen.

– Tehdyt päätökset ovat varmasti hyvä alku. Tarvitaan lisää sellaisia ratkaisuja, jotka eivät merkitse velkaantumista.

– Monelle pienelle yritykselle lainan ottaminen ei ole realistinen vaihtoehto, jos on jo valmiiksi velkaa. Se ei ole kestävä ratkaisu.

Yrityksiä vielä tarvitaan

– Yrityksiä tullaan tarvitsemaan, kun tästä kriisistä selvitään. Tämä on erittäin työvoimavaltainen ala ja työllistämme paljon erityisesti nuoria.

Mäki-Kuuttien omistama Tawastia Group -nimeä käyttävä yritys omistaa Hämeenlinnassa Piparkakkutalo, Albertin Kellari, Café Bar Skogster ja Emilia Klubi -nimeä käyttävät ravintolat. Hotelli Emilia on myös yrityksen liiketoimintaa.

– Piparkakkutalon remontti on valmistumassa. Emme luonnollisesti pysty sitä nyt uudelleen avaamaan. Joudumme odottamaan kriisin ohittamista, sanoo Mäki-Kuutti. HÄSA

Päivän lehti

7.4.2020