Kanta-Häme

Yrittäjyys on nuorelle aito vaihtoehto

– Yrittämistä osaa nyt katsoa uusin silmin ja eri näkökulmasta, sanovat Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää -kisaan ja messutapahtumaan osallistuneet Sara Anttila, Toivo Mattila, Kristina Talanova ja Jonna Virtanen Padasjoen yhtenäiskoulusta.

Harjoitusyritys, Henkien Kuiskaus NY, sai heidät pohtimaan kokonaisuutta ideoinnista tilityksiin.

– Hankkeessa olemme voineet yhdistää kiinnostuksen erilaisiin kulttuureihin ja etnisten korujen valmistamiseen.

Tulevaisuuden suunnitelmissa yrittäjyys saattaisi yhdeksäsluokkalaisten mukaan olla varteen otettava vaihtoehto. Yläasteella on heidän mielestään aika kokeilla ja perehtyä oikeaan työelämään, myös yrittäjän näkökulmasta.

– Unelmia meillä nuorilla on, ja tässä vaiheessa on jo hyvä miettiä elämänsä suuntaa, mutta mitään ei vielä ole lyöty lukkoon. Tulevaisuuden haaveissa tytöillä ovat matkailu-, kulttuuri- ja terveydenhoitoalat. Toivo Mattila rajaa suunnitelmansa toistaiseksi lukioon.

Vihreät arvot liikeideassa

Lauri Viitasen kädenpuristus on reilu. Kursailematta Kaurialan lukion kakkosluokkalainen sanoo tittelikseen toimitusjohtajan.

Kolmen hämeenlinnalaisnuoren, Lauri Viitasen, Aleksi Martikaisen ja Valtteri Kostiaisen muodostama yritys, Elite-Shift NY tunnustaa vihreitä arvoja ja tarjoaa räätälöityjä palveluita tietokoneongelmien kanssa painiville.

Yrittäjän ominaisuuksien kärkipäähän nuoret nostavat rohkeuden ja uskon omaan tuotteeseen tai palveluun.

Yrittäjäksi ryhtymisen edellytyksiin he laskevat lisäksi sisäisen liekin ja intohimon yrittäjyyteen, unohtamatta yhteistyötä muiden, alalla toimivien kanssa.

– Vastoinkäymisiin yrittäjä ei saa lannistua, on nähtävä niiden yli.

Elite-Shift oli yksi noin kuudestakymmenestä nuorten harjoitusyrityksestä, jotka messuosastoineen olivat keskiviikkona levittäytyneet Kauppakeskus Linnan aulaan ja käytäville. Kyseessä oli peruskoululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden – nuorten osaajien valtakunnallinen tapahtuma, jossa opiskelijat kilpailivat yritystensä paremmuudesta.

Leikkuulauta kierrätyspuusta

– Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto tulevaisuuden suunnitelmissa, sanovat Whels Wood NY -yrityksen ideoineet Porin lyseon koulun yhdeksäsluokkalaiset pojat.

Messuosastolla heillä oli myynnissä itse suunnittelemiaan ja valmistamiaan puisia pientarvikkeita, muun muassa leikkuulautoja ja pannunalusia.

Osastolta leikkuulaudan ostanut Minna Paavilainen Jyväskylästä kiitteli nuorten taitoja ottaa huomioon asiakas, esitellä tuotteitaan ja kertoa liikeideastaan ja sen vihreistä arvoista.

Tuotteensa yritys valmistaa osin kierrätyspuusta. Leikkuulauta on valmistettu likimain käsityönä.

Käytössä ovat olleet ainoastaan hiomakone ja kuviosaha, kertoi Santeri Saikkonen.

Yrittäjyydestä nuorilla ei ole romanttista kuvaa, mutta he sanovat arvostavansa mahdollisuutta vaikuttaa omaan aikatauluunsa. (HäSa)