Kanta-Häme Hämeenlinna

Janina Gunnar perusti oman 4H-yrityksen, kun kesätyö peruttiin – Vaikeassa tilanteessa matalan kynnyksen yritystoiminta kiinnostaa nuoria

Matalan kynnyksen yrittäminen ja 4H-yhdistyksen kesätyöt ovat olleet kovassa huudossa vaikeana vuonna.
Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen yritysvastaava Krisiina Pirttimäki on auttanut Janina Gunnaria alkuun tämän yritystoiminnassa. Gunnarin mielestä yhdistyksen palveluista on ollut paljon apua. Kuva: Esko Tuovinen
Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen yritysvastaava Krisiina Pirttimäki on auttanut Janina Gunnaria alkuun tämän yritystoiminnassa. Gunnarin mielestä yhdistyksen palveluista on ollut paljon apua. Kuva: Esko Tuovinen

Kaurialan tiedelukiossa opiskelevalle Janina Gunnarille kävi samoin kuin monille nuorille koronakevään aikana. Sovittu kesätyö varainhankkijana peruttiin, joten 17-vuotias Gunnar päätti tehdä itselleen töitä.

Ensi vuonna abivuotensa aloittava lukiolainen perusti Tutorpalvelut-nimisen 4H-yrityksen, joka tarjoaa apua peruskoulun ja lukion opinnoissa.

Kevyt yritystoiminta antoi mahdollisuuden tehdä kesän aikana muutakin kuin maata kotona.

– En halunnut jäädä ihan avuttomaksi ja jotain piti tehdä. Tämä kuulosti todella hienolta, kun saa itse valita tunnit ja suunnitella toimintaa.

Gunnar on tyytyväinen yhteistyöhön Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kanssa. Keväällä järjestetyn yritysvalmennuksen lisäksi apua saa ohjaajilta ja nuorten yhteisestä Whatsapp-ryhmästä.

– Vaikka valmennus oli vain kolme kertaa, niin siellä käytiin todella hyvin ne perusteet, mitä pitää ottaa huomioon. Lisäksi tuli vinkkejä siitä, miten kannattaa miettiä yrityksen ideaa.

Gunnar oli suunnitellut käyvänsä yritysvalmennuksen joka tapauksessa, mutta kesätöiden peruuntuminen vauhditti oman yritystoiminnan aloittamista.

Yrittämisen harjoittelua matalalla kynnyksellä

Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen yritysvastaava Kristiina Pirttimäki sanoo, että halukkaita 4H-yrittäjiä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon. 23 nuorta on perustanut tänä vuonna oman yrityksen.

Pirttimäen mukaan 4H-yrityksen avulla nuori voi harjoitella yritystoimintaa matalalla kynnyksellä ennen oman toiminimen perustamista.

– Toimintamme on muotoiltu niin, että se olisi nuorille mahdollisimman kevyt. Voi kokeilla kevyesti, miltä tuntuu olla yrittäjä, Pirttimäki sanoo.

4H-yritys on siis sijoitus tulevaan, mutta sen avulla ei ole helppoa korvata kesätöiden peruuntumisesta koituvia tulonmenetyksiä. Gunnar on vasta saamassa omaa toimintaansa käyntiin, mutta ajatteli jatkaa yrityksen toimintaa ainakin siihen asti, kun pääsee yliopistoon opiskelemaan.

– Uskon, että tälle toiminnalle tulee enemmän tarvetta, kun koulujen alku lähestyy.

Tilanne on vaikea

Yrittäjämäärien lisäksi myös 4H-yhdistyksen tarjoamat kesätyöpaikat lisääntyivät. Viime vuosina paikkoja on ollut noin 40, mutta tänä vuonna yhdistys järjesti 2–4 viikon kesätyörupeaman 80 nuorelle.

Yleisesti koronavuosi on ollut vaikea sekä kesätöiden saamisen että nuorisotyöttömyyden kannalta. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön toukokuun lopulla tekemässä kyselyssä vain 56 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikalleen palkattiin tänä vuonna kesätyöntekijöitä. Viime vuonna sama luku oli 71 prosenttia.

Viimeisimmästä työllisyyskatsauksesta selviää, että Hämeen alueella oli toukokuun lopussa työttömänä 3 740 alle 25-vuotiasta nuorta, mikä on yli 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. HÄSA

Juttua korjattu 16.7.2020 klo 17.06: Yrityskoulutus korjattu muotoon yritysvalmennus. Kesätyöpaikkoja oli tänä vuonna tarjolla 80 ei 60.

4H-yhdistyksen yritystoiminta

4H-yritys on toimintamalli, joka mahdollistaa yrityksen perustamisen turvallisesti ja ohjatusti. Yrityksen voi perustaa yksin tai ryhmässä.

4H-yrittäjälle on tarjolla 4H-yhdistyksien järjestämä yrityskoulutus sekä oma yritysohjaaja. Yhdistykseltä voi hakea myös muuta apua.

Toiminta on suunnattu 13–28-vuotiaille. Viime vuonna 4H-yrittäjiä oli noin 1500.

Yrityksillä on 7000 euron vuosittainen liikevaihtokatto. Summan ylittävien yrityksien kohdalla vaihtoehdoksi voi tulla oman toiminimen perustaminen.

Päivän lehti

4.8.2020