Kanta-Häme

Yritykset eivät tunne nuorisotakuuta

Vain seitsemän prosenttia Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimivista yrityksistä tuntee nuorisotakuu-hankkeen hyvin, ilmenee Hämeen kauppakamarin tekemästä kyselystä.

Vuoden alussa voimaan tullut nuorisotakuu on hallituksen kärkihanke, jolta on odotettu nopeita tuloksia nuorten tilanteen parantamiseksi. Hankkeen kautta nuorille halutaan tarjota sujuva polku opintoihin ja työelämään. Tarkoituksena on lisätä yhteiskunnan sujuvuutta ja vahvistaa kilpailukykyä.

Vajaat kymmenen prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti osallistuneensa nuorisotakuun toteuttamiseen muun muassa oppisopimuksella, työelämävalmennuksella, Tienaa tonni -jaksolla, tarjoamalla kesätöitä tai harjoittelupaikkoja.

Hämeen TE-toimiston Hämeenlinnan nuorten palveluissa toimivan asiantuntijan Marita Pääkkösen mukaan työnantajat ottavat yhteyttä varsinkin Sanssi-palkkatukeen liittyen.

– Työnantajat kysyvät palkkatuesta tai tarjoavat nuorille työkokeilupaikkoja. Lisätietoja toisaalta tarvitaan, jotta työnantajat oppivat käyttämään TE-toimiston palveluja.

Monia esteitä

Kyselyn mukaan yritykset ovat kiinnostuneet tuetusta työllistämisestä, mutta pitävät nuorten työllistämisen esteinä heikkoa markkinatilannetta, YT-neuvotteluja, alalla tarvittavaa erityisosaamista, työturvallisuutta, tietosuojaa tai työehtosopimuksen mukaista palkkatasoa.

Moni kritisoi myös työvoimapalveluiden byrokratiaa ja hitautta. Yritykset toivovat koordinoitua yhden luukun periaatetta, josta työntekijöitä ja harjoittelijoita voi tavoittaa. Lisäksi nuorten oma aktiivisuus ja asenne nousivat vastauksissa esille.

Hämeenlinnalaisen M-Components Oy:n toimitusjohtajan Juhani Lemströmin mukaan koulutusta pitää suunnata yhä enemmän työelämätarpeisiin sopivaksi, ennen muuta perusasioiden ja -valmiuksien osalta.

– Oppilasta pitää jo peruskoulusta alkaen ohjata työelämään. Koulun ja yrityselämän yhteistyötä tulee entisestään tiivistää. Toisaalta elinkeinoelämä on liian passiivinen kertomaan perustarpeistaan tulevaisuuden työntekijöidensä osalta. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic