Kanta-Häme

Yritykset haastoivat sairaanhoitopiirin oikeuteen

Joukko yksityisiä ensihoito- ja sairaankuljetusyhtiöitä on haastanut Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin markkinaoikeuteen.

Kiista koskee sairaanhoitopiirin ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen välistä yhteistoimintasopimusta, joka koskee ensihoito- ja potilassiirtopalveluja. Jo vuonna 2011 solmitun sopimuksen mukaan sairaanhoitopiiri hankkii palvelut suorahankintana ilman kilpailutusta pelastuslaitokselta.

Markkinaoikeuteen kanteen jättäneiden alalla toimivien yritysten mukaan suorahankintasopimus on hankintalain vastainen, koska sitä ei ole kilpailutettu. Heidän käsityksensä mukaan suorahankintaan ei ollut lainmukaista perustetta.

– Ensihoito ei ole pelastuslain mukaan pelastuslaitosten vastuulle kuuluva tehtävä, Suomen Sairaankuljetusliitto muistuttaa torstaina lähettämässä tiedotteessaan.

Järjestön mukaan myös muiden sairaanhoitopiirien vastaavien järjestelyjen laillisuus saatetaan jatkossa kyseenalaistaa.

150 yritystä kaatunut

Vuonna 2011 vastuu ensihoidon ja sairaankuljetusten järjestämisestä siirtyi kunnilta sairaanhoitopiireille. Sen jälkeen Suomesta on kadonnut 150 yksityistä ensihoito- ja sairaankuljetusyhtiötä, kun sairaanhoitopiirit ovat siirtäneet niiden tehtävät julkisille toimijoille.

Kanta-Hämeessä asia ratkaistiin yhteistoimintasopimuksella, jonka mukaan pelastuslaitos vastaa kaikkien sairaanhoitopiirin kuntien ensihoidosta ja sairaankuljetuksesta.

Ennen uudistusta Hattulassa ensihoidosta vastasi Hes-konserni, Lopella Lopen sairaankuljetus Oy ja Hausjärvellä Med Group Oy.

Hes ja Med Group ovat valtakunnallisia yrityksiä. Yrityssaneerauksessakin välillä käynyt Hes tunnetaan nykyisin nimellä 9Lives Oy.

Kallis hankinta?

Sairaankuljetusliiton mukaan muutos on tullut kunnille kalliiksi.

Vuonna 2011 ensihoito maksoi Suomessa noin 200 miljoonaa euroa, kun viime vuonna summa oli kohonnut noin 300 miljoonaan.

– Nordic Healthcare Groupin tekemän selvityksen mukaan ensihoitopalveluiden julkinen tuotanto eli sairaanhoitopiirin oma tuotanto tai ulkoistaminen pelastuslaitokselle maksaa noin 30 prosenttia enemmän kuin ensihoitopalveluiden ostaminen yksityisiltä palveluntuottajilta, toteaa järjestön puheenjohtaja Tero Vainio.

Erot kustannuksissa syntyvät julkisen sektorin korkeammista henkilöstökustannuksista ja kalliimmasta hallinnosta.

Sairaankuljetusliiton Nordic Healthcare Groupilta tilaama selvitys on vuodelta 2011. (HäSa)

 

 

Kanta-Hämeen kulut Suomen alhaisimpia

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Isolauri kuuli kanteesta torstaiaamuna, eikä osannut ottaa siihen näkemättä kantaa. Hän kuitenkin toteaa sairaanhoitopiirin toimineen terveydenhuoltolain mukaisesti. Laki antaa piireille ensihoidon järjestämiseen kolme mahdollisuutta, joista Kanta-Hämeessä valittiin pelastuslaitoksen kanssa tehtävä yhteistoiminta.
 
Väitteitä julkisen toiminnan yksityisiä kalliimmista hinnoista Isolauri ei niele.
 
– Oli palvelun tuottaja kuka tahansa, kustannukset ovat nousseet, koska palvelutasot ovat ihan toista luokkaa kuin aikaisemmin, Isolauri sanoo.
 
Päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki kertoo, että ensihoidon kustannukset ovat Kanta-Hämeessä maan alhaisimpien joukossa. Asukaskohtainen nettomaksu on noin 29,60 euroa.
 
– Olemme ainakin 3-5 halvimman joukossa. Bruttokustannuksemme ovat halvemmat kuin joidenkin kuntien nettokustannukset, Palomäki toteaa.

Päivän lehti

30.5.2020