Kanta-Häme

Yritykset innostuivat innovaatiosetelistä

Yritykset ovat alkaneet hakea vilkkaasti innovaatiosetelikokeiluun.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti kesällä yritysten haettavaksi 5 000 euron arvoisen porkkanan, jonka yritys voi käyttää tuotekehittelyyn tai liiketoimintansa kasvattamiseen.

Rahoituksen haku käynnistyi lokakuun alussa. Tukien myöntäminen ja hakemusten vastaanottaminen annettiin teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin hoidettavaksi.

Lokakuun alusta viime torstaihin 20.10. mennessä kaikkiaan 363 yritystä on hakenut innovaatioseteliä. Samassa ajassa seteli on ehditty myöntää 182 hakijalle. Tekes on hylännyt 83 tukea hakenutta.

Tekesin kasvuyrityspalveluista vastaava johtaja Reijo Kangas kertoo, että hakemuksia on tullut noin 30 päivässä.

– Tämä on kahden vuoden kokeilu, ja haluamme selvittää, millaisia vaikutuksia tällä on. Haemme sitä, että yritykset yksinkertaisesti kehittäisivät omaa liiketoimintaansa, sanoo Kangas.

Käytännössä 5 000 euron tuen on tarkoitus herättää tuotekehityshankkeita, joiden investointien arvo on huomattavasti tukirahaa suurempi.

Kanta-Hämeessä innovaatiosetelin haku oli torstaihin mennessä käynnistynyt hämäläisesti. 363:sta seteliä hakeneesta yrityksestä kuusi sijaitsee Kanta-Hämeessä, ja niistä neljälle tuki on myönnetty.

Maakunnista eniten tukea on haettu Uudellamaalla, missä yritysten määräkin on suuri. Uudenmaan jälkeen tuen piiriin ovat hakeneet eniten Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen yritykset.

Riihimäellä toimiva teknistä pintakäsittelyä tekevä Alu-Releco on yksi neljästä kantahämäläisyhtiöstä, jolle tuki on myönnetty.

Teflon-pinnoitteisiin erikoistuneen yhtiön toimitusjohtaja Petteri Narko kertoo, että yhtiö haki tukea markkinointiaineistonsa digitalisointiin.

– Yrityksen pitää koko ajan elää. Haemme hallittua kehittymistä, mikä voi mahdollistaa kasvua, hän sanoo.

Yhtiöllä on useita erilaisia pinnoitemateriaaleja. Alu-Relecon asiakaskunta on laaja, koska monen eri alan yrityksen tuote tarvitsee pinnoittamista.

– Tarkoitus on rakentaa työkalu, jonka avulla voi yhdistellä eri materiaalit asiakkaan tarpeisiin. Harvoin enää pannaan esitteitä asiakkaalle postiin, vaan työkalun avulla asiakkaalle voisi saada räätälöityä paketin, Narko sanoo.

Hän sanoo, että innovaatioseteli antoi Alu-Relecolle ja sen yhteistyöyhtiölle syyn käynnistää digitointihanke.

– Kun yritystä vetää, juuttuu hirveän helposti päivänpolttaviin asioihin.

Yritys voi hakea innovaatioseteliä suoraan yhteistyökumppanin kanssa toteutettavaan hankkeeseen.

Tekes on myös listannut verkkosivuilleen yrityksiä ja yhteisöjä, joiden tuottamat palvelut ovat valmiiksi hyväksyttyjä innovaatiosetelin piiriin.

Tekes on jo hyväksynyt satoja yhteistyökumppaneita. Kaikkiaan yhteisöjä on yli 600, ja Kanta-Hämeessä muun muassa Hämeen ammattikorkeakoulu on ilmoittautunut mukaan.

Narko Alu-Relecosta kertoo, että tukipäätös tuli jo viikon kuluttua hausta, mikä on poikkeuksellisen nopeaa.

– Innovaatioseteli on aika hyvin myyty. Se on tarpeeksi yksinkertainen, että se kiinnostaa pk-yrittäjää. HäSa

Päivän lehti

18.2.2020