Kanta-Häme

Yritykset innostuivat tukemaan tutkimusta

Tutkimustyö Lammilla saa uutta pontta paikallisten yrittäjien avulla. Tutkimuksen tukeminen on yrityksille hyvä kohde, sillä ympäristötietoisuus kuuluu monen yrityksen arvoihin.

Lammin biologisen aseman Ympäristötutkimuksen Säätiö on avannut seudun yrityksille mahdollisuuden kantaa kortensa kekoon tukemalla Lammilla työtään tekeviä nuoria tutkijoita.

Ensimmäisten joukossa nimikkostipendiajatuksesta innostui Nordean Etelä-Hämeen alue. Aluejohtaja Leena Roiha kertoo, että ympäristötutkimuksen tukeminen sopii erinomaisesti yhtiön arvoihin.

– Stipendi on ihan yksi yhteen meidän periaatteidemme kanssa, joten tähän oli hirveän helppo ja miellyttävä lähteä mukaan. Tavoitteenamme on toimia hyvänä yrityskansalaisena ja yhtenä teemana meillä on se, että välitämme ympäristöstämme, Roiha kertoo.

Ei mikään markkinointitemppu

Etelä-Hämeen Nordea luovuttaa tutkimukseen tuhannen euron stipendin ensi vuodelle. Jatkosta päätetään vuosi kerrallaan.

Roiha ei vielä tiedä, kuka stipendin tulee samaan tai millaiseen tutkimukseen se kohdistetaan.

– Tottakai meitä kiinnostaa, millaisia tutkimushankkeita tämän stipendin turvin tullaan toteuttamaan. Mutta säätiö ja tutkijathan siinä tietenkin ovat avainasemassa, me olemme vain taustalla tukemassa, Roiha sanoo.

Hänen mukaansa ympäristötutkimuksen tukeminen ei ole yhtiölle mikään markkinointitempaus, vaan paljon isompi asia.

– Haluamme olla aidosti mukana asioissa, jotka luovat pitkäjänteistä ja pysyvää ympäristöä. En tarkoita, että tekisimme tätä piilossa, mutta emme tee sitä sen takia, että saisimme siitä mainosta. Lammilla tehtävä tutkimus on erittäin tärkeä ja arvokas asia, Roiha sanoo.

Paikallisyhteisön…tuki tärkeää

Lammin biologisen aseman perusrahoitus tulee Helsingin yliopistolta. Lisäksi esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki rahoittaa kehitysyhtiönsä kautta asemalle sijoitettua ympäristötutkimuksen professuuria.

– Allekirjoitusta vailla on lisäksi Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen ja maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan, aseman, Hämeen liiton ja Hämeenlinnan kaupungin yhteistyösopimus bio- ja luonnonvaratalouden kehittämiseksi alueella, sanoo biologisen aseman johtaja Janne Sundell sanoo.

Viisi vuotta sitten paikalliset yrittäjät ja liike-elämän edustajat perustivat yleishyödyllisen rahaston tukemaan asemalla tehtävää ympäristötutkimusta.

Lammin biologisen aseman Ympäristötutkimuksen Säätiö on jakanut vuosittain tuhannen euron stipendejä muun muassa väitöskirjatyöhön. Nyt viisivuotispäivänään säätiö nostaa esille uuden rahoitusmuodon eli nimikkostipendit nuorille opiskelijoille ja tutkijoille.

Ensimmäiset nimikkostipendejä lahjoittaneet yritykset paljastetaan aseman ja säätiön yhteisessä juhlaseminaarissa tänään torstaina Lammin biologisella asemalla. (HäSa)