Kanta-Häme

Yritykset lähtivät laiskasti tukemaan Unicef-vuotta

Melkoista loppukiriä tarvitaan, jos kaupunki mielii päästä Unicef-vuoden tavoitteeseensa ja kerätä vuoden loppuun mennessä kaikkiaan 67 000 euroa. Toistaiseksi lahjoituksia on tullut noin 30 000 euron edestä.

Keräyksen tuotto on karttunut lähinnä yksityisten tekemien lahjoitusten turvin. Yritykset eivät ole juuri asiasta innostuneet, vaikka esimerkiksi seudun suurimpia yrityksiä on itse kaupunginjohtajakaksikko keväällä lähestynyt kirjein.

Kaupunkikoordinaattori Mervi Hiltunen kertoo, että mukaan on toistaiseksi saatu ainoastaan muutama, joillakin satasilla mukaan lähtenyt yrityslahjoittaja. Kehittämiskeskus Hämeen kautta saatujen yhteystietojen avulla yrityksiä on lähestytty ja markkinoitu muun muassa Unicefia tukevia yrityslahjoja.

– Toivon, että Hämeenlinnan seudun yritykset innostuisivat ja lähtisivät vielä sitä kautta mukaan.

Anteliaisuus lisääntyy joulua kohti

Suomen Unicefin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola jaksaa kuitenkin olla optimistinen. Hän uskoo, että Hämeenlinna onnistuu vielä puolentoista kuukauden aikana kirimään tavoitteeseensa. Hän myös epäilee, ettei koko keräyssumma vielä ole tiedossa, sillä rahaa noruu niin monia eri kanavia pitkin.

– Joulun aika on perinteisesti ollut se aika, jolloin ihmiset lähtevät liikkeelle. Monesti myös yritykset osallistuvat silloin joululahjoitusten muodossa. Alkusyksystä on ennenkin näyttänyt siltä, että tavoitteesta jäädään, mutta lopulta tavoite on täyttynyt ja joskus on jopa menty yli.

Marja-Riitta Ketola kertoo, ettei yritysmaailma ole aikaisempinakaan vuosina lähtenyt mittavammin mukaan. Hän tosin myöntää, että joskus kaupungit ovat saattaneet onnistua neuvottelemaan jo ennen Unicef-vuoden alkua tuekseen yhden tai kaksi isompaa yrityssponsoria. Hämeenlinnalla tällaisia sopimuksia ei ollut vuoden alkaessa.

– Varainhankinta toki on tärkeä tavoite, mutta toinen tärkeä – jollei tärkeämpikin tavoite on se, että lapsen oikeuksista keskustellaan ja saadaan paljon paikallisia toimijoita mukaan. Tämä on Hämeenlinnassa toteutunut vallan erinomaisesti.

Viihdekonsertti marraskuun lopussa

Hämeenlinnan Unicef-paikallisryhmän puheenjohtaja Anja Leino muistuttaa, että Unicef-tietämys on vuoden aikana merkittävästi lisääntynyt.

– Olemme mukana Suomen Unicefin koordinoimassa hankkeessa, jossa pilotoidaan lapsiystävällisen kunnan mallia. Olen kuluneen vuoden aikana huomannut, että lasten ja nuorten asiat ovat nousseet selkeästi esille. Sitä työtä on tarkoitus jatkaa suunnitelmallisesti, kiittelee puolestaan kaupunkikoordinaattori Mervi Hiltunen.

Anja Leino kiittelee myös vapaaehtoisten joukkoa sekä Unicef-kummeja, jotka ovat kuluneet vuoden aikana tehneet rutkasti töitä tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kaikkia paukkuja ei ole tokikaan vielä nähty, sillä sunnuntaina 25.11. teatterilla järjestetään kello 14 alkaen koko perheen viihdetapahtuma, jonka avulla varainkeräystä vielä jatketaan.

Tapahtuman taloudellisena tukena on Hämeenlinna-Seura ja organisaattorina hyörii Pentti ”Pikku-Pena” Nyholm. Esiintyjäkaartiin lukeutuvat muun muassa Taikuri Tuovinen, Arja ja Matti Nurminen, Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Jorma Uotinen ja Aku Hirviniemi. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020