Kanta-Häme

Yritykset paljastavat kohta viime vuoden tulokset – Kanta-Hämeen kiinnostavilla yrityksille kaksijakoinen kehitys

Analyysi: Helsingin pörssiyrityksiltä ei enää odoteta tulosparannuksia ja osinkojen määrä taittuu.
S&P 500 -indeksi saavutti kaikkien aikojen huippulukemansa viime viikolla.

Pörssikurssit ovat jatkaneet hurjaa nousuaan myös tänä vuonna. Nyt ennen viime vuoden tulosten julkistamista yhä useammat ammattilaiset varoittavat kurssien liian korkeasta tasosta.

Eräät sijoittajat ovat jo pitkään varautuneet kurssien laskuun. Valtavat käteiskassat odottavat osakekurssien korjausliikettä tai pudotusta.

Osakekurssien viime aikojen nousu on yllättänyt lähes kaikki asiantuntijat. Yksi maailman tärkeimmistä osakeindekseistä, Standart & Poors 500, on kohonnut vuodessa lähes 30 prosenttia.

Helsingin pörssin yleisindeksi rikkoi viime viikolla 10 200 pisteen rajan. Indeksi on kohonnut vuodessa runsaat 16 prosenttia.

Osingot

Samaan aikaan kun kurssit ovat kohonneet ennätystasolle, tulosten kasvu on hyytymässä. Alati optimistiset analyytikot arvioivat Helsingin pörssiyhtiöiden parantaneen viime vuonna vain hivenen tuloksiaan. Osinkojen määrän uskotaan kääntyvän jo laskuun.

– Viimevuotiseen vauhtiin osakemarkkinoille ei tulla pääsemään, siitä voi olla aika vakuuttunut. Jos päästäisiin, niin silloin meillä olisi kyllä aika kupla, S-Pankin ja FIM:n päästrategi Lippo Suominen sanoo Kauppalehden ja Arvopaperin videohaastattelussa.

Osakekursseja ei ole ajanut nousuun talouskasvu – pikemminkin päinvastoin. Suhdanteet heikkenivät rajusti viime vuonna. Saksa ajautui loppuvuonna käytännöllisesti katsoen taantumaan. Euroopan taloutta kannatelleen maan teollisuustuotanto laskee.

Nollakorot

Nollakorot työntävät osakkeiden arvoa ylös. Niille ei edelleenkään löydy vaihtoehtoa. Yhdysvaltain keskuspankki lopetti rahapolitiikan kiristämisen. Euroopan keskuspankki ilmoitti, että se nostakaan ohjauskorkoja ja jatkaa velkakirjojen ostamista.

Useat osakestrategit uskovat, että Helsingin pörssin osakekurssit voivat edelleen kohota jopa reippaasti. Odotukset perustuvat siihen, että nousu on ollut muita pörssejä vaatimattomampaa.

Toisaalta pörssiyhtiöiltä odotetaan uusia tulosvaroituksia. Monet yrityskohtaiset analyysit eivät lupaa tulosparannuksia. Esimerkiksi Inderes antaa harvoilla Helsingin suurten yritysten osakkeille ”lisää” suosituksen.

Eriytyminen

Talouden käänne ja odotus kevyestä rahapolitiikasta näkyvät toimialojen kurssikehityksen eriytymisenä. Pankkien ja syklisten teollisuusyritysten kurssit ovat kehittyneet heikosti. Rakennusbuumin katkeaminen näkyy Suomessa kahden suuren rakennusliikkeen kurssiromahduksena.

Pienten palvelu- ja teknologiayritysten kurssit ovat vuoden aikana kohonneet rajuimmin Helsingin pörssissä. Qt Groupin, Incapin ja Talenomin osakkeiden arvot ovat enemmän kuin kaksinkertaistuneet. Näiden yhtiöiden kurssit eivät ole missään suhteessa niiden omiin pääomiin, tuottoon tai osinkoihin. Osakkeiden arvot ovat täysin tulevaisuuden odotusten varassa.

Konecranes

Konecranesin osakekurssi on vuoden kuluessa laskenut, vaikka yhtiön uskottiin tekevän hyvän kaupan ostamalla Terexin kilpaileva liiketoiminta. Nostolaitteet ovat investointeja, jotka tehdään viimeksi suurten teollisuus- ja satamainvestointien jälkeen. Sijoittajat laskevat, että nostolaitteiden kysyntä hiipuu pitkään, kun maailman investoinnit ovat kääntyneet laskuun.

Kamux

Kurssinousu tarttui vihdoin myös hämeenlinnalaiseen Kamuxiin, jonka osakkeella käytiin pitkään kauppaa listautumisantia alhaisemmalla hinnalla. Nousua auttoivat kohtuullisen hyvät tulokset ja liikevaihdon kasvu.

Jos Kamux pystyy osoittamaan, että se kykenee Saksassa kannattavaan kasvuun, osakekurssi voi pinkaista huippulukemiin.

Kone

Monien mielestä hissiyhtiö Koneen kurssinousu jatkuu vääjäämättömästi. Siitä on jo tullut yli 30 miljardin euron markkina-arvollaan Helsingin pörssin arvokkain yritys.

Viime vuoden noin 40 prosentin kurssinousu ei ole kuitenkaan perustunut tulosparannuksiin. Sijoittajat odottavat, että Kone parantaa edelleen markkina-asemaansa ostamalla Thyssen Kruppin hissit.

UPM

Metsäteollisuus on kaikkea muuta kuin auringonlaskun toimiala. Siitä kertovat UPM:n jatkuvat tulosparannukset ja yhtiön markkina-arvon huikea nousu.

Sellun markkinahinnan lasku on painanut viime vuodet metsäyhtiöiden kursseja. Monet sijoittajat uskovat nyt, että pohjahinta on saavutettu. Kaikkien Suomen kolmen metsäyhtiön pörssikurssit ovat viime vuoden aikana kohonneet. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic