fbpx
Kanta-Häme

Yritykset tulossa työnvälittäjiksi

Yksityisiä työnvälittäjiä harkitaan otettavaksi työnvälityksen avuksi työ- ja elinkeinotoimistojen rinnalle. Idea on kirjattu hallitusohjelman osioon, jossa pohditaan työvoimahallinnon uudistamista.

Hallitusohjelman mukaan yksityisiä työvoimapalveluja otettaisiin käyttöön erityisesti helpoimmin työllistyville. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) erityisavustajan Leena Riekkolan mukaan ministeriö aikoo syksyllä julkistaa erilaisia kokeiluja siitä, miten käytännössä yksityiset työvoimapalvelut otettaisiin julkisen palvelun rinnalle.

– Yritämme löytää malleja, joilla saada työttömäksi joutunut entistä nopeammin takaisin työmarkkinoille. Kaikki on työstövaiheessa, Riekkola kertoo.

Helpoimmin työllistyvillä tarkoitetaan Riekkolan mukaan esimerkiksi tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanottuja työntekijöitä, jotka ovat koulutettuja ja olleet töissä pitkään.

Hallitusohjelman kirjaus liittyy laajemmin työvoimapalveluiden parantamiseen, mikä on yksi uuden hallituksen kärkihankkeista.

Hallitusneuvotteluiden aikana työllistymisen parantamista olivat työryhmässä miettimässä sekä Riekkola että perussuomalaisten puoluetoimiston työmies-titteliä käyttävä Matti Putkonen.

– Kun ihminen kirjataan työvoimahallinnossa työttömäksi, tämä saa käytännössä olla 500 päivää ilman, että yhtään mitään tapahtuu. Nyt yksityiset ja julkiset työvoimakuviot pitää saada toimimaan niin, että ne täydentävät toisiaan ja ettei työtöntä unohdeta, sanoo Putkonen.

Putkonen kuvaa kehiteltävää toimintamallia työttömien määrän kuormanjaoksi yksityisten ja julkisten työvoimapalveluiden välille.

– Tarkoituksena ei kuitenkaan ole luoda kahdenlaisia työttömiä, Putkonen sanoo.

Riekkola tai Putkonen ei kommentoi sitä, miten yksityiset työvoimapalvelut halutaan ottaa mukaan työllisyyden parantamiseen.

Asiaa valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Työ- ja oikeusministeri Lindström on kesälomalla eikä siksi kommentoi hanketta.

– Yksi esimerkki voisi olla, että julkinen puoli etsisi työttömälle koulutusreittejä, mitä yksityiset työnvälittäjät eivät tekisi. Työvoimahallinnonkin resurssit ovat rajalliset, Putkonen toteaa.

Hallitusneuvotteluiden aikana työtä ja työllisyyttä johtaneen työryhmän puheenjohtajana toimi kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Vartiainen puhuu suoraan työnvälityksen ulkoistamisesta yrityksille ja esittää, että yksityiset työvoimatoimistot voisivat saada palkkion jokaisesta työntekijästä, jolle he löytävät töitä.

– Esimerkiksi Kuopion alueella te-toimistot ovat menneet yrityksiin kysymään, millaista työvoimaa he tarvitsevat, Vartiainen kertoo.

Hänen mukaansa työvoimapalveluja olisi hyvä ravistella entistä tehokkaammiksi.

– Ulkoistettua työnvälitystä voisi kokeilla. Toinen vaihtoehto olisi, että työvoimavirkamiesten omat palkat ja bonukset riippuisivat siitä, paljonko uusia työsuhteita syntyy. HÄSA

Menot