Kanta-Häme

Yritys valmistaa hengenpelastajia Hämeenlinnassa

Älypalovaroitin varoittaa ennen kuin palo on syttynyt ja katkaisee sähköt sieltä, missä kytee. Herää kysymys, miksi kukaan ei ole keksinyt sitä aikaisemmin.

– Sitä ovat monet muutkin ihmetelleet, sanoo Fidepron toimitusjohtaja Jere Putkisaari.

Piirilevy on varoittimen sydän

Älypalovaroitin estää parhaimmillaan palon syttymisen kokonaan. Se peittoaa tavallisen varoittimen, joka käytännössä vain varmistaa, että jo sattunut vahinko huomataan.

Fidepron varsinainen tuote, älypalovaroittimen sydän, on piirilevy, joka asennetaan tavalliseen verkkovirtaan liitettävään palovaroittimeen. Piirilevy aiheuttaa savun havaitsemisen jälkeen vikavirtakuorman ja lähettää alle sekunnissa signaalin sähkökaapin vikavirtasuojakytkimeen, joka puolestaan katkaisee sähköt kyseiseltä alueelta.

Tällä hetkellä Fidepro käyttää valmiita palovaroittimia tuotannossaan. Linnaniemenkadun toimistossa palovaroittimet avataan, sisälle asennetaan piirilevy ja koko hoito pakataan uuteen laatikkoon. Älypalovaroittimia myydään tukkujen ja urakoitsijoiden kautta sekä suoraan yrityksestä.

Tulevaisuudessa Fidepro aikoo luopua valmiiden palovaroittimien käytöstä ja rakentaa omansa kokonaan itse.

Liesi kotipalojen yleisin syy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan yleisin tulopalon aiheuttaja kodeissa on sähköliesi, siis se, että kuumalle liedelle on jäänyt jotakin syttyvää. Tukesin tutkimuksen mukaan liesipalon syttyminen kestää noin 15 minuuttia.

Älypalovaroitin katkaisee hälytyksen lauetessa virran liedestä, eli ennen kuin varsinaista vahinkoa ehtii sattua. Se pelastaa vahingoilta, vaikka kotona ei olisi ketään kuulemassa hälytystä.

– Tavallisesta palovaroittimestahan on hyötyä vain, jos joku on reagoimassa hälytykseen, Putkisaari sanoo.

Älypalovaroitin on mahdollista asentaa siten, että se katkaisee sähköt kodinkoneista, mutta jättää valaistuksen sähköt päälle. Tämä helpottaa kulkemista savuisessa huoneistossa.

Fideprosta kuullaan vielä

Linnaniemenkadulla sijaitsevan kerrostalon alakerrassa on kolme pöytää. Yhdellä niistä on Putkisaaren tietokone, toisella kasa palovaroittimia ja työkaluja. Kolmannella on leivänpaahdin, mikroaaltouuni ja huonekasvi.

Toimitusjohtaja Putkisaari hoitaa pienen yksiön kokoisessa toimistossa yrityksen juoksevia asioita ja kokoaa palovaroittimet itse. Yhtiökumppani Mika Lehtimäki vastaa hallituksen puheenjohtajana yrityksen taloushallinnosta ja juridiikasta.

Fidepro on saanut Tekesiltä tuotekehityslainan. Tämän vuoden maaliskuussa pääomasijoitusyhtiö Vanaja Capital sijoitti Fideprohon ja neljännes yrityksen omistuksesta siirtyi sille.

Putkisaari kertoo, että älypalovaroittimen tuotanto oltiin jo panemassa jäihin, kunnes he Lehtimäen kanssa päättivät ostaa sen keksijä Kaarnamon kuolinpesältä.

Nyt tuotteella on kansainvälinen patentti, sitä on myyty tuhansia kappaleita, ja yritys pyrkii vielä ylemmäs.

– Viimeistään vuoden vaihteessa on tarkoitus palkata lisää työntekijöitä, Putkisaari sanoo.(HäSa)