Kanta-Häme

Yritysjohtaja irtisanoutui ja lähtee perheensä kanssa kuudeksi vuodeksi purjehtimaan

Kesäkuussa alkaa vuosien pohjatyön vaatinut seikkailu, joka vie Aurinkomatkojen entisen toimitusjohtajan Tuomo Meretniemen perheineen maailman merille.

Meretniemi lentää vaimonsa Riikan ja pariskunnan lasten Aarren, 7, Kertun, 4 ja Martan, 2, kanssa Turkkiin, jossa odottaa perheen 57-jalkainen (noin 17 metriä) Swan-purjevene. Perhe aikoo kiertää maailmaa ja asua veneessään seuraavien kuuden vuoden ajan.

Turkista Meretniemet suuntaavat Kreikkaan ja Kroatiaan, ja ensimmäisen vuoden he kiertelevät Välimerellä. Turvallisuussyistä ensimmäisten etappien reitti ei osu samoille vesille Eurooppaan pyrkivien pakolaisten kanssa.

– Matka on ollut teinipojan haaveeni. Se on vahvistunut nähtyäni, että maailmalla purjehtii paljon perheitä. Tärkeintä on kunnon ennakkosuunnittelu. Myrskyt ovat hyvin ennustettavissa, ja voimme aina jäädä satamaan.

Purjehduksen kannalta kriittisimmäksi kysymykseksi Meretniemi arvioi sen, miten perheyhteisö tulee toimeen pienessä ympäristössä.

Varsinkin pisimpien etappien, noin 2,5 viikkoa kestävän Atlantin ylityksen sekä Tyynenmeren saariryhmien välisten purjehdusten aikana lasten ei-ole-mitään-tekemistä -kriisi voi kiihtyä nopeasti pienestä puhurista täysimittaiseksi myrskyksi.

– Olemme onneksi aikaisemmilla purjehduksillamme oppineet aika hyviksi tekemisenkeksijöiksi. Mukana pitää olla paljon askarreltavaa, Meretniemi naurahtaa.

Kuuden vuoden matkasta varsinaiseksi purjehdusajaksi on arvioitu yhden vuoden päivät. Muut ajat Meretniemet asuvat veneessään ankkurissa tai laiturissa ja elävät arkeaan.

– Pyykit on pestävä ja venettä pitää huoltaa.

Lasten koulunkäynti on projekti, joka työllistää koko perheen.

Liikkeenjohdon konsulttinakin työskentelevä Tuomo Meretniemi on kehittänyt perhepurjehduksensa ympärille projektin, jossa kehitetään digitaalisia oppimisympäristöjä. Hankkeessa on mukana noin 20 yritystä. Meretniemet paitsi opettavat lapsiaan, myös kehittävät matkalla tapoja ja käytäntöjä digitaaliseen oppimiseen ja tekevät pr-työtä yhteistyökumppaneilleen eri maissa.

– Yksinäinen purjevene merellä on äärimmäinen ympäristö, mutta samaa tekniikkaa ja tapoja voidaan käyttää pitkien etäisyyksien seuduilla autiomaista Lappiin.

Matkaa varten Meretniemi irtisanoutui työstään Aurinkomatkojen toimitusjohtajana, ja perhe luopui kesämökistään sekä 180-neliöisessä omakotitalostaan Kirkkonummella.

Mitä sitten, jos matkan kesto ei toteudukaan tai haluatte kotiin aikaisemmin?

– Niinkin voi käydä, että jossain Uudessa-Seelannissa ei enää haluta jatkaa. Kuukausitasolla tehdyt suunnitelmat eivät varmasti toteudu kokonaisuudessaan.

Tuomo Meretniemi vierailee tänään torstaina Team Finland Hämeen paikallisen verkoston tilaisuudessa puhumassa yrittäjyyden ja unelmien yhdistämisestä. HäSa

 

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään tänään torstaina Emilia Klubilla (Raatihuoneenkatu 23) ja se alkaa kello 16.30. 

Seuraa matkaa: sailforgood.org

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic