Kanta-Häme

Yrjänän puuskat katkoivat sähköjä

Yrjänän päivän myrskyiset puuskatuulet kaatoivat ja katkoivat torstaina puita sähkölinjoille Kanta-Hämeessä, pahiten Janakkalassa ja Hämeenlinnan itäosissa sekä Padasjoella Päijät-Hämeen puolella.

– Ilta tehdään töitä ja tarvittaessa yötä myöten, kertoi verkkoyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas.

Elenian verkkoalueella, Pirkanmaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Keski-Suomessa oli pahimmillaan yhteensä ilman sähköä iltapäivällä noin 14 000 asiakasta.

Maakunnittain tilanne vaihteli pitkin päivää. Iltapäivällä sähkökatkokset koskivat Kanta-Hämeessä muutamia tuhansia talouksia. Loppuiltapäivästä määrä putosi pariin tuhanteen ja iltaan noin kello 20.30:een mennessä noin kolmeensataan.

– Onneksi on ollut hyvä keli, on sekä valoa että kuivaa, joten valoisan aikana on päästy painamaan hommia, Kuusela-Opas kuvaili.

Myrskyisä tuuli jatkui iltaan ja myös uusia sähkökatkoja oli illan kuluessa vielä mahdollisesti tulossa.

Eleniasta varoitettiin torstaina myrskytuhojen ja vaurioituneiden sähkölinjojen turvallisuusriskeistä.

– Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys Elenian vikapäivystykseen 020 690 911.

Johdoilla roikkuviin tai niille kaatuneisiin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan.

– Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä, varoitetaan Eleniasta.

Elenian sähkökatkotilannetta voi seurata osoitteessa: www.elenia.fi/sähkökatkokartta

Energiateollisuus ry:n karttapalveluun on koottuna kaikkien sähköyhtiöiden sähkökatkokartat: energia.fi/hairiokartta HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020