Kanta-Häme

Yrjö Raunisto kehitteli keksintöjään

Maanrakennusalan keksinnöistään tunnetun hämeenlinnalaisen insinöörin Yrjö Rauniston uusimmat innovaatiot olivat esillä Bauma 2013 -messuilla Münchenissä huhtikuussa.

– Uuden sukupolven Ramec-sivuottopontiniskijä ja Ramec-monitoimivasara herättivät suurta kiinnostusta. Kirjasimme 148 potentiaalista asiakasta 20 maasta ja 41 mahdollista jälleenmyyjää. Saimme ensimmäiset vientiin menevät tilaukset, ja toimitukset alkavat jo ennen kesälomia, Raunisto sanoo.

Lupaavat vientimahdollisuudet selittyvät laitteiden uusilla ominaisuuksilla.

– Toisen sukupolven sivuottopontiniskijä tarjoaa yli 20 prosenttia paremman tuottavuuden nykyisiin laitteisiin verrattuna. Monitoimivasara kivivasarana on niin ikään yli 20 prosenttia vahvempi kuin kilpailijansa. Tavoitteenamme on kehitellä tuotteita, jotka tuovat selvästi paremman tuoton sijoitetulle pääomalle, Raunisto selvittää.

Sivuottopontiniskijän Raunisto kehitti 1990-luvulla. Hänellä oli maahantuontiyritys, jonka tuotteisiin kuului kaivinkoneeseen asennettava pontiniskijä. Tuolloin pontin pituus oli rajallinen, kun siihen tartuttiin pontin päästä. Raunisto keksi, että ponttiin on mahdollista tarttua myös keskeltä.

Myös kaivinkoneen jatkeena toimiva monitoimivasara on Rauniston kehittämä. Sitä voidaan käyttää pontituksessa, paalutuksessa sekä kivien murskaamisessa.

– Useissa maissa monitoimivasarallamme on hoidettu loppuun sellaisia töitä, joissa yli kymmenen kertaa vahvempi vibra on epäonnistunut, Raunisto sanoo.

Ideat asiakkailta

Rauniston mukaan kaikki hänen ideansa ovat tulleet asiakkailta. Näillä eväillä hän kehitti myös kaivinkoneeseen asennettavan klapikoneen, jonka käyttämiseen riittää yksi mies. Koekäytössä ollut klapikone sai hyvät arvostelut, ja tuotanto on käynnistymässä lähiaikoina.

Raunisto on saanut keksinnöitään lukuisia palkintoja. Keksintöjensä tuotteistamiseksi hän perusti vuonna 1993 Unisto oy:n ja sen seuraajan Movex oy:n.

Sivuottopontiniskijää vietiin yli 40 maahan. Muita merkittäviä tuotteita olivat kaivinkoneen puomiohjausautomatiikka ja kaivinkoneen pyörittäjä-kallistaja.

Raunisto myi sittemmin yrityksensä. Sairastelun jälkeen hän teki paluun hyvin tuntemalleen alalle.

Lisää työntekijöitä

Pontinisikijät ja monitoimivasarat kootaan Y. Raunisto oy:n tiloissa Hämeenlinnassa. Osat yhtiö teettää alihankkijalla.

– Ensimmäiset kolme pontiniskijää menevät kotimaahan ja neljäs lähtee Uuteen-Seelantin. Tavoite on tänä vuonna valmistaa 30 pontiniskijää, joista noin 25 menee vientiin. Lisäksi valmistamme kymmenen monitoimivasaraa, joista suurin osa menee vientiin, ensimmäiset todennäköisesti Saksaan, Raunisto sanoo.

Y. Rauniston palkkalistoilla on tällä hetkellä viisi työntekijää.

– Nykyisissä tiloissa emme voi kasvattaa työntekijöiden määrää. Ensi vuonna tavoitteena on siirtyä isompiin tiloihin ja työllistää 15-20 henkilöä, Raunisto selvittää. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic