Kanta-Häme

Ystävänpatikka on koko perheen juttu

– Olemme mukana isolla joukolla, samaa sukua kaikki, totesivat 4,5 kilometrin reitillä lammen rantaan pysähtyneet Antikaisen perheen jäsenet. Repusta oli jo ehditty kaivaa esiin kamera ja ensimmäiset eväät pillimehuineen.

Joukkoa kartta kädessään johtanut Timo Antikainen kiitteli reittiä erinomaisesti luontoon merkityksi, joten eksymisen vaaraa ei oikeasti ollut. Sen sijaan nimettömäksi jäi piskuinen lampi, jonka rannalla joukko karttaa käänteli. Luonnosta perhe oli tehnyt mukavia havaintoja heti alkumatkasta, monia tuttuja sieniä ja marjoja.

– Ystävänpatikasta tehdään perinne, tänne on mukava lähteä isolla joukolla, vakuutti Rauni Antikainen. Evolla hän oli patikoinut myös viime syksynä.

Reittien lähtöpisteellä, ”lentokentän” maastossa kartan käteensä saaneet hämeenlinnalaiset Raili ja Kalevi Heiskanen arpoivat lähteäkö viiden vai seitsemän kilometrin lenkille. Viisi kilometriä he laskivat taittuvan reilussa tunnissa, vähän maastosta riippuen.

Evolle heitä, aktiivisia luonnossa liikkujia houkutteli kaunis sää ja luonto. Suomalainen luonto, sen marjat ja sienet sekä metsän hiljaisuus merkitsevät pariskunnalle paljon.

– Lisäksi olimme saaneet tuttavilta hyvää palautetta Ystävänpatikasta, sen erinomaisista järjestelyistä, Heiskaset kertoivat.

Katsotaan ja kuunnellaan

Sami ja Sanna Niemi lapsineen päättivät suunnistaa joukon nuorinta – kaksivuotiasta Ilkkaa silmällä pitäen lyhyimmälle, kahden kilometrin polulle. Osan matkaa lupasivat vanhemmat tarvittaessa viedä junioria omilla harteillaan.

Mukavan mutkan patikointiin toi jo alkumatkasta Lammin VPK:n sammutusauto, jossa oli avoimet ovet. VPK:sta mukana olleilla Jani Vilkmanilla ja Jyri Rautavirralla oli täysi työ nostella auton ympärillä pörränneitä pieniä ihmisiä korkealle auton ohjaamoon.

Luonnossa ovat Niemen perheen lapset tottuneet liikkumaan ja leikkimään.

– On tärkeää, että nauttii luonnossa liikkumisesta. Yleensä riittää, kun on puu, johon kiivetä, totesivat Niemet. Matkan varrella he sanoivat lasten jaksamisen mukaan syventyvänsä polun varrella eteen tuleviin ihmeisiin: ”Katsotaan ja kuunnellaan.”

Ystävänpatikkaa järjestivät yhteistyökumppaneineen Lammin Säästöpankki ja Hämeen Sanomat. Tämänkertainen patikkapäivä kokosi Evon maastoon ennätysmäärän luonnossa liikkujia, lähes tuhat henkilöä.

Seitsemän kilometrin reitin patikoinut Sari Reunanen Lammin Säästöpankista kertoi kohdanneensa matkan varrella iloista väkeä.

– Paljon oli lapsiperheitä, monilla mukanaan myös koira. Se kertoo siitä, että Ystävänpatikka on todellinen koko perheen tapahtuma, tiivisti pankinjohtaja. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020