fbpx
Kanta-Häme

Yt-neuvottelut alkavat lukioissa ensi viikolla

Hämeenlinna suunnittelee kantakaupungin kahden lukion yhdistämistä. Siksi lukiokoulutuksen järjestäjä Koulutuskuntayhtymä Tavastia aloittaa ensi torstaina yt-neuvottelut henkilöstön kanssa.

– Kun on tällainen iso päätös tulossa, se on iso muutos henkilöstön kannalta ja vaatii meiltä henkilöstön kuulemista ja keskusteluja, sanoo Tavastian johtaja Jouni Haajanen. Hän toimii myös lukioliikelaitoksen vs. johtajana.

Yt-neuvottelut nousivat esiin keskiviikkoiltana Kaurialan lukiossa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Yksi opettaja oli huolissaan siitä, että neuvottelut tosiaan alkavat jo ensi viikolla, vaikka lukioiden mahdollinen yhdistäminen olisi edessä vasta syksyllä 2018.

Miksi näin kiire, Jouni Haajanen?

– Nyt on tarkoitus saada henkilöstön kanta selville, ennen kuin Hämeenlinnan lasten ja nuorten lautakunta kokoontuu.

Lautakunta (lanula) kokoontuu 15. syyskuuta, ja sen on määrä päättää Lyseon ja Kaurialan lukioiden kohtalosta ja muistakin kouluverkkoon liittyvistä asioista. Lukioiden yhdistämistähän on esitetty sen takia, että sisäilmaongelmista kärsivät Kaurialan ja Lyseon yläkoulut voisivat siirtyä lukioiden nykyisiin koulutaloihin.

KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ haluaa välittää myös opiskelijoiden mielipiteet lanulalle. Opiskelijoiden kuulemistilaisuus on Kaurialan lukiossa ensi torstaina. Haajasen mielestä on hieman vaikeaa, että laki määrää Tavastian järjestämään kuulemiset, vaikka koulutiloista tekee päätöksen kaupunki.

Toinen asia, joka herätti keskustelua keskiviikkona, olivat sähköiset ylioppilaskirjoitukset, jotka alkavat pienimuotoisesti jo syksyllä 2016.

Haajanen kertoo, että lukioiden tiloissa valmistautuminen on jo aloitettu. Hän huomauttaa, että ensi vaiheessa, kun sähköisyys koskee vain sellaisia aineita, joissa kirjoittajia on vähän, selvitään atk-luokkaratkaisuilla. Mutta syksyllä 2018 sähköisiin kirjoituksiin tarvitaan jo isoa salia.

Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole suunnitelmia siitä, miten tämä toteutetaan mahdollisessa suurlukiossa.

Keskustelutilaisuudessa uumoiltiin, että kaupungille tulee tästä lisäkuluja. Haajanen sanoo, että Tavastia vastaa itse yo-kirjoitusten järjestämisestä kuten kaikesta muustakin lukio-opetukseen liittyvästä. Mutkan kautta kulua tulee kuitenkin myös kaupungille.

– Jos joudumme investoimaan kiinteistöihin, se kerryttää lukiokoulutuksen kustannuksia. Valtiolta tuleva rahoitus ei riitä nykyäänkään, ja erotuksen joudumme anomaan kaupungilta, ja Parolan lukion osalta Hattulan kunnalta.

Menot