fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

YTHS tukeutuu ostopalveluihin Hamkin pienillä kampuksilla - Tarvittaessa neuvotellaan terveyskeskusten kanssa

Ammattikorkeakouluopiskelijat pääsevät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön piiriin. Hämeen ammattikorkeakoululla pohditaan, miten palvelut toteutetaan pienemmillä kampuksilla.
Hamkista pian valmistuvat Aino Aho ja Emilia Parkkinen ovat hyvillään, että ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat pian hyödyntää YTHS:n palveluita. Itse he eivät ehdi edusta nauttia. Kuva: Riku Hasari
Hamkista pian valmistuvat Aino Aho ja Emilia Parkkinen ovat hyvillään, että ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat pian hyödyntää YTHS:n palveluita. Itse he eivät ehdi edusta nauttia. Kuva: Riku Hasari

Ylioppilaiden terveydenhoitopalvelut (YTHS) saattaa tuottaa Hämeen ammattikorkeakoulun pienten paikkakuntien terveyspalvelut ostopalveluina.

Ammattikorkeakoulun opiskelijat siirtyvät YTHS:n piiriin vuoden 2021 alusta. Nykyisin ammattikorkeakoulun opiskelijat kuuluvat kunnallisen terveydenhuollon piiriin.

Hamkilla pohditaan ovatko YTHS:n palvelut saavutettavissa tasapuolisesti myös pienemmissä toimipisteissä opiskeleville.

Hamk koulutuksen kehittämispäällikkö Pirjo Kuismaa mietityttää se, että opiskelijoiden terveydenhoitopalvelut täytyy rakentaa Hamkin yhteyteen alusta lähtien.

– Esimerkiksi Helsingissä YTHS on toiminut vuosikymmeniä, jolloin ammattikorkeakoulut on varmasti helpompi sujauttaa YTHS:n palveluiden piiriin. Tänne Hämeeseen ne pitää rakentaa puhtaalta pöydältä.

Paljonko opiskelijoita, mitkä  ovat välimatkat?

YTHS:n projektipäällikkö Tiina Andersénin mukaan aivan pienillä paikkakunnilla on mietittävä tarkasti, mikä on järkevin tapa tuottaa palvelut.

– Jos työntekijämäärä jäisi vähäiseksi ja osa-aikaiseksi, ovat palvelut näillä paikkakunnilla järkevämpi tuottaa ostopalveluna. Näin pystytään tarjoamaan opiskelijoille myös laajemmat aukioloajat, Andersén kertoo.

Palveluverkkoa ei vielä ole vahvistettu, mutta keskeiset kriteerit sen rakentamisessa ovat opiskelija- ja työntekijämäärä sekä välimatkat.

Lähtökohtaisesti laki ei mahdollista palveluiden hankintaa julkiselta puolelta, mutta mikäli paikkakunnalta ei löydy yksityistä palveluntarjoajaa, käydään Andersénin mukaan neuvotteluja paikallisen terveyskeskuksen kanssa.

Neljä isoa, kolme pienempää kampusta

Hamkilla on kaupunkikampukset Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Forssassa sekä Valkeakoskella sekä kolme pienempää kampusta Mustialassa, Lepaalla ja Evolla. Opiskelijoille on tarjottu kampuksittain mahdollisuus päästä terveydenhoitajan vastaanotolle.

Opiskelijoita peritään jatkossa lukuvuosittain terveydenhoitomaksu, jonka on arvioitu olevan noin 77 euroa eli 38,5 euroa lukukaudessa. Tämä arvio koskee vuotta 2021. Terveydenhoitomaksun suuruudesta säädetään vuosittain annettavalla asetuksella.

Andersén korostaa, että opiskeluterveydenhuolto kattaa paljon muutakin kuin vain fyysiset vastaanottokäynnit. Opiskelijat ovat YTHS:n tarjoamien palveluiden piirissä opiskelupaikkakunnastaan riippumatta.

Hoidon tarpeen arvioinnista vastaa aina YTHS, vaikka varsinainen vastaanottokäynti tapahtuisikin yhteistyökumppanin palvelupisteessä. Etänä tai sähköisesti tuotettavien palveluiden lisäksi opiskelijat voivat asioida fyysisesti kaikissa YTHS:n palvelupisteissä.

– Alihankintojen suunnittelussa tehdään yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa, Andersén lupaa.

Patoutunutta tarvetta YTHS:n palveluille

– On äärimmäisen hienoa, että vihdoinkin ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat samanarvoiset palvelut riippumatta siitä, missä opiskelevat, Hamkin opiskelijakunnan toiminnanjohtaja Aleksi Kurvi iloitsee.

Kurvin mukaan opiskelijoille tehdyissä hyvinvointikyselyissä on näkynyt ”patoutunutta tarvetta” laajemmille terveydenhuollon palveluille. YTHS:n vahvuus on hänen mukaan laajemman palvelutarjonnan lisäksi opiskelijaterveydenhuollon erityisosaamisessa.

– Opiskelijoilla on esimerkiksi stressiä, mielenterveysongelmia, uupumukseen tai vaikka yksinäisyyteen liittyviä ongelmia. YTHS on vaikuttanut voimakkaasti opiskelijoiden terveyteen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa ja ennaltaehkäisemisessä.

Lue myös: Joka kolmas korkeakouluopiskelija voi pahoin – yksi neljästä murehtii opiskeluasioitaan paljon myös vapaa-ajallaan (HäSa 9.7.2019)

Hamkin puolesta opiskelijoille tarjottuja hyvinvointipalveluita eli opintopsykologin, erityisopettajan ja liikuntasuunnittelijan palveluita ei Kuisman mukaan olla poistamassa YTHS:n tulon jälkeen.

– Opintopsykologin työ on eri asia kuin terveydenhoitopalvelujen tarjoamat psykologipalvelut. Opintopsykologi tulee opiskelijoita ja henkilökuntaa oppimiseen ja opiskeluun liittyvissä haasteissa.

Sosionomiopiskelija Ilmari Kantola pitää YTHS:n tuloa hyvänä asiana ja lukukausittaista maksua kohtuullisena.

Lääkärille pääsy helpottuu

Terveydenhoitajiksi ensi keväänä Hamkista pian valmistuvat Aino Aho ja Emilia Parkkinen ovat hekin hyvillään, että ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat pian hyödyntää YTHS:n palveluita.

Aho on aiemmin opiskellut yliopistossa, joten hän on tottunut laajempiin terveydenhoitopalveluihin.

– Kun YTHS:n palveluita ei ole ollut, on täytynyt arpoa, pitäisikö mennä ensin kouluterveydenhoitajalle vai varata suoraan lääkäriaika terveysasemalta.

Myös sosionomiopiskelija Ilmari Kantola pitää YHTS:n tuloa on hyvänä. Jos esimerkiksi tulisi tarve päästä psykologille, niin varmasti se on jatkossa helpompaa.

Kantola ei pidä lukukausittaista terveydenhoitomaksua mahdottomana, varsinkaan jos opiskelija käyttää opiskeluaikanaan paljon terveydenhuollon palveluita. HÄSA.

Juttua päivitetty 28.1.2020 kello 10.55. Jutussa luki virheellisesti, että terveydenhoitomaksun on arvioitu olevan lukukausittain noin  77 euroa. Tämä summa koskee koko lukuvuotta.  

Menot