Kaupallinen yhteistyö

Logistiikkaopinnot vievät tien päälle tai varastoammattilaiseksi

Ammattiopisto Tavastian logistiikan perustutkinto antaa vankat valmiudet niin kuorma-autonkuljettajan, yhdistelmäajoneuvonkuljettajan, linja-autonkuljettajan kuin varastonhoitajankin tehtäviin.

Ammattiopisto Tavastian Turengin yksikön pihalla käy vilinä talvisena iltapäivänä. Teoriaoppeja viedään käytäntöön kuorma-autojen, bussien ja rekkojen rateissa. Sisällä hallissa varastonhoitajaopiskelijat pyörittävät trukkeja taitavasti ja siirtelevät puulavoja aivan kuin oikeissa töissä. Harjoitusvaraston puolella harjoitellaan tietojärjestelmien käyttöä.

– Ajoharjoittelussa käytämme myös simulaattoria, jossa on toistakymmentä erilaista ohjelmaa. Ne mahdollistavat ajoharjoittelun alle 18-vuotiaillekin, kertoo kuljetuspalvelujen osaamisalan opettaja Kalle Mattila.

Modernia varastonhallintaa

Nykyaikainen varastonhallinta ei ole ruutuvihkoihin merkkailua, vaan kaikki data liikkuu verkoissa. Logistiikasta on tullut oma ulkoistettu ostopalvelualansa, ja isoilla toimijoilla on omat varastojärjestelmänsä. Ongelmanratkaisutaidot korostuvat uudessa digitaalisessa toimintaympäristössä entisestään.

– Emme voi opettaa kaikkien järjestelmien käyttöä, mutta annamme valmiudet käyttää mitä tahansa järjestelmää. Peruslogiikka on samanlainen kaikissa. Suurin ero vanhaan on se, että nykyisin varastonhoitaja voi mennä kuljetusliikkeen järjestelmiin suoraan sisään, kertoo varastopalvelujen osaamisalan lehtori Mervi Haikka.

Myös Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitoksia palveleva keskusvarasto toimii ammattiopiston yhteydessä, ja siellä opiskelijat pääsevät harjoittelemaan varastotyötä aidossa oppimisympäristössä. Tavarat tilataan oman sisäisen nettikaupan kautta, ja oppilaat myös toimittavat tavarat pakettiautolla koulutuskuntayhtymän eri yksiköihin, joita ovat ammattiopisto, lukiot, Vanajaveden Opisto sekä Vanaja Koulutus Oy.

Yksilöllisesti taitotason mukaan

Kaikki opiskelijat etenevät samaa reittiä, eikä nuoriso- ja aikuispuolta erotella enää toisistaan. Opinnot rakentuvat yksilöllisesti oman taitotason mukaan. Oma erikoistumisala valitaan opintojen alkuvaiheessa yhdessä opettajien kanssa. Opiskelut sisältävät teorian ja koululla tapahtuvan käytännön harjoittelun lisäksi työpaikalla järjestettävää koulutusta.

– Jos opiskelija omaksuu tiedot ja taidot nopeasti, hän voi mennä työpaikalla järjestettävään koulutukseen hyvinkin pian. Opinnot suunnitellaan yksilöllisesti, eivätkä ne ole aikaan tai paikkaan sidottuja, Mattila kertoo.

Kuljettajaopinnoissa hyödynnetään myös simulaattoria, joka mahdollistaa ajoharjoittelun alle 18-vuotiaille.

Logistiikan opintoihin kuuluvat myös eri ajoneuvoluokkien ajokoulutukset. Varastonhoitaja suorittaa B-ajokortin, kuorma-auton ajamiseen tarvitaan C-luokan ajokortti ja ajoneuvoyhdistelmään CE- tai D-luokan ajokortit. Isompien ajoneuvojen ajokortin ikäraja on normaalisti 21 vuotta, mutta ammattipätevyyden suorittanut voi saada raskaankin ajoneuvoyhdistelmän ajoluvan jo 18-vuotiaana valmistuessaan yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi logistiikan perustutkinnosta.

Opiskelu on kivaa

Opiskelija Henna Kuusisto valmistuu keväällä sekä yhdistelmäajoneuvon- että linja-autonkuljettajaksi.

– Molemmat siksi, että on mahdollisuus vaihteluun. Kuljetuspuolen opettajat ovat aivan mahtavia ja antavat tosi hyviä neuvoja ja vinkkejä, hän sanoo.

– Olen aina tykännyt autoista ja halunnut päästä ajamaan. Isot ajoneuvot etenkin kiinnostavat, kertoo puolestaan yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi opiskeleva Tommi Peltonen.

Varastonhoitajaksi opiskeleva Miikka Krokberg on tyytyväinen sekä opiskeluun, opettajiin että oppilaitoksen yleiseen ilmapiiriin.

– Ei ole mitään valittamista ollut. Aina on mukava lähteä aamulla kouluun, hän tiivistää tunnelmansa.

 

Logistiikan perustutkinnon ammattinimikkeet:

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

  • Koulutusta ajoneuvotekniikkaan, kuljetustekniikkaan, varastointiin, asiakaspalveluun, yrittäjyyteen sekä tietojenkäsittelyyn.
  • Koulutuksen aikana saa yhdistelmäajoneuvon ajokorttikoulutuksen, ajoneuvoluokat B, C, CE ja D. Tutkinnon suorittajalla on vaarallisten aineiden ajolupa (ADR) ja CAP-koulutus (kuljettajadirektiivin mukainen ajolupakoulutus).

Linja-autonkuljettaja

  • Koulutusta ajoneuvotekniikkaan, kuljetustekniikkaan, asiakaspalveluun, yrittäjyyteen sekä tietojenkäsittelyyn.
  • Koulutuksen aikana saa linja-auton ajokorttikoulutuksen sekä CAP-koulutuksen (kuljettajadirektiivin mukainen ajolupakoulutus).  jälkeen itse kuljetusalan yrittäjäksi. Opiskelu tapahtuu pääosin Turengin yksikössä.

Varastonhoitaja

  • Opiskelun aikana tutustutaan varastotyöntekijän eri työvaiheisiin, tarvittavaan tietotekniikkaan sekä työkoneisiin ja harjoitellaan työssä tarvittavien lastaustyökoneiden käyttöä. Oppimisympäristönä on kuntayhtymää palveleva keskusvarasto. Keskusvarastossa toimitaan sähköisessä varastomaailmassa.
  • Opiskelun aikana suoritetaan B-ajokortti osana opintoja.

 

Katso lisätietoja! -> www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/

 

Logistiikan perustutkinto

Varastonhoitaja, kuorma-autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, linja-autonkuljettaja

Yhteishaussa 19.2.–12.3.2019 peruskoulun jälkeen ja vailla toisen asteen tutkintoa oleville

www.opintopolku.fi > Ammattiopisto Tavastia

 

Linja-autonkuljettaja

Seuraava koulutus alkaa 18.3.2019

Jatkuva haku hakuajat 17.12.2018–22.2.2019 sekä 13.3.–21.4.2019

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/linja-autonkuljettaja/

 

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Jatkuva haku, hakuajat 17.12.2018–22.2.2019 sekä 13.3.–21.4.2019

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/yhdistelmaajoneuvonkuljettaja/

 

Varastonhoitaja

Seuraava koulutus alkaa 18.3.2019.

Jatkuva haku, hakuajat 17.12.2018–22.2.2019 sekä 13.3.–21.4.2019

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/varastonhoitaja/

 

Katso myös:

Kuljetusalan ammattitutkinto

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/ammattitutkinnot/kuljetusalan-ammattitutkinto/

 

Kuljetusalan ammattipätevyyden jatkokoulutukset

https://www.kktavastia.fi/vanaja-koulutus/tekniikka/

 

Autoalan perustutkinto, tutkinnon osa työvoimakoulutuksena

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/tyovoimakoulutus/autoalan-perustutkinto-tutkinnon-osa/

 

Kuljettajakoulutus, logistiikan perustutkinto työvoimakoulutuksena

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/tyovoimakoulutus/kuljettajakoulutus-logistiikan-perustutkinto/

 

Varastoalan koulutus, logistiikan perustutkinto työvoimakoulutuksena

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/tyovoimakoulutus/varastoalan-koulutus-logistiikan-perustutkinto/