fbpx
Kaupallinen yhteistyö

Datanomit – tietoyhteiskunnan ydinosaajat

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto antaa hyvät valmiudet menestyä tietoyhteiskunnassa. Datanomi toimii erityisesti tietoteknisten palvelujen ylläpitäjänä sekä sisällöntuottajana.

– Jokainen meistä käyttää töissä ja vapaa-ajalla useita erilaisia laitteita sekä ympäristöjä. Datanomit ovat niitä, jotka luovat palveluita, ylläpitävät ja kehittävät järjestelmiä sekä tuottavat sisältöjä. Tietoyhteiskunnan kova ydinosaaminen on meidän juttu, alustaa tieto- ja viestintätekniikan lehtori Petteri Pyykkönen.

Pyykkösellä on innostava ja keskusteleva ote oppilaisiin. Lehtori esittelee ylpeänä useita eri työpisteitä, joissa opiskelijat operoivat eri ohjelmilla ja erilaisten aiheiden parissa.

Hyvä ja hyödyllinen pohjakoulutus

Rasmus Bärn sekä Mikko Ykspetäjä testaavat koodaamaansa sokkelopeliä.

– Jos haluaa hyvän yleiskoulutuksen, josta on varmasti hyötyä nyt ja tulevaisuudessa, niin datanomi on hyvä tutkinto. Vaikka jatkaisinkin jollain muulla alalla tai opinnoissa, niin täältä saan hyödyllistä osaamista ja hyvän pohjan, Rasmus Bärn pohtii.

Rasmus Bärn on kiinnostunut pelaamisesta ja tietokoneista. Nyt hän osaa tehdä pelejä itse.

Aaron ja Ronja Rautiainen tekevät taidetta piirtopöydällä, musiikkipisteessä Joakim Lahtinen, Kimi Karisto ja Lauri Käppi tekevät ja miksaavat instrumentaaleja. Oskari Vanhanen on puolestaan varsinainen velho koodaamaan.

Osmonautti osaamisen ytimessä

– Ala kattaa koodaamisesta lähiverkon rakentamiseen ja koneiden virtualisoinnista niiden purkamiseen useita eri taitoja. Opetuksessa tuetaan ja innostetaan juuri siihen, mikä kenellekin on ominta. Oskari on tubettaja, niin totta kai hän saa editoida videoita, antaa mennä vaan, lehtori Pyykkönen innostaa.

Oskari Salo eli Osmonautti editoi videota Youtubeen. Salo vetääkin varsin vahvalla ammattitaidolla.

– Teen tunnin mittaisia podcasteja artistien kanssa sekä Myday – videoita. Jutellaan artistien kanssa elämästä, urasta ja asioista, Osmonautti kuvailee.

Äärimmäisen monipuolinen ala

Datanomi siis saa ja joutuu käyttämään sekä ylläpitämään monenlaisia laitteita ja ohjelmistoympäristöjä, jotka uusiutuvat nopeasti.

– Hyvä englannin kielen taito ja monipuoliset sosiaaliset viestintätaidot ovat suureksi eduksi monenkirjavissa työtehtävissä, Pyykkönen lisää ja listaa datanomien mahdollisia työtehtäviä.

– It-tuki, myynti ja yrittäminen, ohjelmistotuotanto, palvelimet, käyttöjärjestelmien ylläpito, virtualisointi ja työvälineohjelmat. Mahdollisuuksia on äärimmäisen paljon ja ala kehittyy vauhdilla.

Tietoyhteiskunnan osaajien taidoille on joka tapauksessa käyttöä. Siinäkin tapauksessa, että ei jatkaisi suoraan alan työtehtävissä tai jatko-opinnoissa.

– Perustaidot eivät katoa ja niistä on hyötyä. Jos datanomi vaikka vaihtaa alaa, niin hän todennäköisesti pääsee tai joutuu opastamaan muita näissä tieto- ja viestintätekniikan asioissa. Näinhän se menee, hymyilee Pyykkönen.

Lisätiedot ja haku koulutukseen

Katso lisää tutkinnosta: www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/datanomi/

Seuraavan kerran haetaan yhteishaussa 19.2. – 12.3.2019 www.opintopolku.fi

Mikäli sinulla on sovittuna oppisopimustyöpaikka, voit hakea oppisopimuskoulutukseen.

Asiasanat