Kaupallinen yhteistyö

Ensimmäinen askel on tärkein

Mainos. Pätevöityneellä työntekijällä on sosiaalityön alalla valinnanvaraa työpaikoista. Teknologian ja henkilökohtaisen suunnittelun avulla työn ohessa opiskeleminen on nykyisin helppoa.

– Ajattelin aluksi, että työn ohessa opiskelu on työlästä, eikä minusta ole siihen, mutta onneksi en antanut periksi pelolle. Haluankin kannustaa kaikkia lähtemään opintojen tielle. Ei kannata jäädä jahkailemaan.

Sari Kivirannan opintojen reitti kuvaa hyvin sitä, kuinka työn ohessa opiskeleminen sosiaalityön alalla on helppoa. Kunhan ottaa sen tärkeimmän, eli ensimmäisen askeleen.

Sosionomin tutkinnon suorittamisen jälkeen Sari työskenteli pääkaupunkiseudulla lastensuojelun sosiaalityöntekijänä. Silloin hän päätti lähteä opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Helsingin yliopistoon.

Sarin sosiologian ja sosiaalipolitiikan opinnot kuitenkin keskeytyivät elämäntilanteen takia, mutta kipinä lisäopiskeluun jäi kytemään vuosien ajaksi. Elämän löydettyä oikeat uomansa, Sari lähti puhaltamaan opiskelukipinää uudelleen liekkeihin.

Päivätyönsä ohessa hän aloitti perusopinnot vuonna 2015 avoimessa yliopistossa ja oikeustieteen opinnot Hämeen kesäyliopistossa sivuaineopintoina. Kandin paperit hän kuittasi 2017 ja nyt on vuorossa gradu taloussosiaalityöstä.

Opiskelu on ollut mahdollista etäjärjestelyjen, verkko-opintojen, sähköisten tenttien ja Hämeen kesäyliopistossa suoritettujen siirtotenttien keinoin.

 

Pätevälle sosiaalityön tekijälle on tällä hetkellä Suomessa hyvä työtilanne. Työntekijät voivat jopa valita työpaikkansa. Hämeenlinnassa alan palkkatasoa nostettiin ja työn organisointia parannettiin.

– Vapaita paikkoja on sosiaalityön alalla valtavasti avoinna. Hyvin usein pätevällä työntekijällä on varaa valita työpaikkansa. Se myös motivoi päivittämään työssä osaamista, OmaHäme-kehittämishankkeen projektisuunnittelija Liisa Jormalainen kertoo.

Sointu Vainionpää lähti opiskelemaan Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa sosionomiksi lastentarhanopettajan pätevyys tähtäimenään.

Opintojen aloituksen jälkeen Vainionpään perhe kasvoi ja opintojen jatkaminen muuttui haastavammaksi.

– Silloin löysin avoimen yliopiston ja tavat opiskella normaalin perhe-arjen lomassa. Kestovaippojen pesurumban keskellä tein yksitellen opintojaksoja sieltä täältä. Äskettäin palautin kandidaatin tutkielman, Sointu Vainionpää kertoo.

Opintojen etenemisen suunnittelussa opinto-ohjaajan apu oli tarpeen, mutta myös nykyteknologia helpotti tietä.

– Käytännössä tein kaikki opintoni kännykällä. Käytin kaikki liikenevät minuutit siihen. Oli ihanaa kestovaippoja pestessään seurata verkkoluentoa, Sointu Vainionpää hymyilee.

Hämeen kesäyliopiston rehtori Juha-Pekka Liljander kertookin, että opiskelijalle pystytään suunnittelemaan erittäin joustavia osaamispolkuja.

– Tarjolla on opetusta 20 eri oppiaineessa kuudesta eri yliopistosta. Tällä hetkellä meillä opiskelee noin 800 avoimen yliopiston opiskelijaa.

 

Hämeen kesäyliopistossa Hämeenlinnassa alkavat marraskuun lopulla sosiaalityön perusopinnot   yhteistyössä Itä-Suomen Yliopiston avoimen yliopiston kanssa.

Tällä hetkellä Itä-Suomen yliopiston Avoimessa yliopistossa on opiskelijoita noin 13 700, joista sosiaalityön opiskelijoita on yli 400.

Avoimessa yliopistossa on hyvä syventää tai päivittää työssä osaamista.

Avoimen yliopiston opinnot voivat toimia myös reittinä yliopiston tutkinto-opiskelijaksi.

– Teemme paljon yhteistyötä työnantajien kanssa, jotta pystyisimme paremmin kohdentamaan koulutustarjontaamme tunnistettujen tarpeiden mukaisesti, Avoimen yliopiston koulutusjohtaja Leena Leskinen kertoo.

Itä-Suomen yliopiston Avoimen yliopiston opetus on monimuotoista. Toteutukset vaihtelevat oppiaineittain. Hämeen kesäyliopistossa alkavassa sosiaalityön opetuksessa opiskellaan osa lähiopetuksessa ja osa verkossa.

Opiskelijalle on tarjolla matalan kynnyksen periaatteella opinto-ohjausta sekä Hämeen kesäyliopistossa että Itä-Suomen Yliopiston Avoimessa yliopistossa.

Kun avoimen yliopiston opiskelija on suorittanut opintopisteitä tarpeeksi, hän voi hakea yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Pääsääntöisesti avoimen väylän hakuun ei sisälly pääsykokeita.

– Avoimen yliopiston väyläksi kutsuttu reitti on nykyisin sosiaalityössä hyvin suosittu. Hakijoita on joka vuosi yhä enemmän, sosiaalityön vastaava suunnittelija Marja Randelin Itä-Suomen avoimesta yliopistosta kertoo.­

Avoimen yliopiston väylän kautta valittujen määrä on toistaiseksi vielä rajallinen.

Tänä syksynä on käynnistynyt 11 yliopiston yhteinen valtakunnallinen hanke, jonka tavoite on avoimen väylän toimivuuden kehittäminen.

Menot