Kaupallinen yhteistyö

Huippuviulistit valtaavat Verkatehtaan

Malin Broman kertoo, että hänen aivonsa pysyvät tehokunnossa kun hän työskentelee niin monipuolisesti musiikin alalla.

Moni musiikin ystävä on ottanut ensimmäiset askeleensa klassisen musiikin maailmaan kamariorkesterin konsertissa.

Näissä konserteissa orkesteri on sinfoniaorkesteria pienempi, mutta intensiivisyydeltään kamariorkestereiden konsertit voivat olla vaikuttavampia kokemuksia.

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Hämeenlinnan Verkatehtaalla on tarjolla konsertti, jota ei kannata jättää väliin. Vanaja-salin lavalle nousee nimittäin Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, johtavana viulistinaan ruotsalainen Malin Broman.

– Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tarpeeksi pieni, että se tuntuu kamariorkesterilta, mutta tarpeeksi suuri tuottaakseen uskomattoman vahvaa ja rikasta viulusointia. Täydellinen paketti, hehkuttaa Malin Broman.

Viulisti Malin Broman on viulumaailman moniottelija, jonka työluettelo on hengästyttävän kattava.

Kansainvälisesti erittäin menestynyt Broman on työskennellyt muun muassa tarunhohtoisen Lontoon sinfoniaorkesterin vierailevana johtana. Tällä haavaa hän vaikuttaa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1.konserttimestarina sekä Musica vitae -orkesterin taiteellisena johtajana.

– Monipuolisuus on juuri se asia, joka minua motivoi urallani. Ja se, että voin soittaa merkittävien muusikkojen kanssa ympäri maailmaa. Joskus ­­kamarimusiikin festivaaleilla löydän itseni esiintymislavalta uusien muusikkotuttavuuksien kanssa. Silloin tulee fiilis, että mikä tahansa on mahdollista.

Verkatehtaalla Broman ja orkesteri soittavat Mendehlssonin sisarusten Fannyn ja Felixin sekä ruotsalaisten Johan Helmich Romanin ja Elfrida Andréen teoksia.

Konsertti innostaa Bromania, sillä hän esiintyy kamariorkesterin kanssa, jonka taiteelliseksi johtajaksi hän lupautui kolmeksi seuraavaksi vuodeksi.

– Olen aivan täpinöissäni siitä! Kerrassaan upea orkesteri, jonka kanssa soitamme hienoa musiikkia.

 

Kamariorkesterin riveissä

Viulisti Teija Pääkkönen

Miksi valitsit soittimeksi viulun? Olin aiemmin laulanut lapsikuorossa ja isäni oli opettanut pianonsoittoa, sitten kuulin viulua Lapinlahden musiikkileirillä.

Miten kuvailisit viulun sointia? Erilaisilla jousilla saa erilaisen soundin ja niillä voi varioida soittoa loputtomiin. Välillä sointia kaivetaan syvältä niin, että koko viulu resonoi, toisinaan kuiskitaan kevyesti.

Mikä kamariorkesterissa soittamisessa on parasta? Kaikki soittajat ovat katseen päässä toisistaan ja volyymitkin yleensä siedettäviä. Kuulo on muusikolle arvokas asia.

Kysytäänkö sinulta usein, että kuka maksaa viulut? En kyllä muista, että kukaan olisi kysynyt minulta viulujen maksusta…

Kuka maksaa viulut? Jokainen soittaja vastaa oman instrumenttinsa hankinnasta. Toiset raaskivat sijoittaa siihen enemmän, toiset vähemmän.

 

Malin Broman ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri Verkatehtaalla 7.3. kello 19.